24. července 2013

«Cestování» Jak přežít dlouhý let s dítětem - 15 osvědčených rad a tipů

Minulý a tento rok jsme v letadlech strávili opravdu hodně času a také jsme si poprvé vyzkoušeli, jaké to je letět s naší dcerkou. Takže problémy tipu, co budu celou dobu v letadle dělat, co si mám vzít za knížku a hudbu, nebo co bude běžet na palubě za filmy, se jaksi stanou nepodstatnými a bezpředmětnými. Místo toho jsme řešili, co dělat aby malá usnula, aby se měla čím zabavit a celý let neprobrečela. Krátké lety do 2 hodin snad ani nestojí za řeč, ty uběhnou jako voda a když to srovnáte s těmi i několikadenními, berete to jen jako malé zpestření místo autobusu nebo vlaku. Jen musíte projít odbavováním, což někdy bývá větší utrpení než samotný let (především, když stojíte několikametrovou frontu k celní kontrole, dítě křičí a nikdo vás přednostně nepustí). To už se ale odsouvám od tématu... Takže zpět. Pro ty, kteří plánují dovolenou  do vzdálenějších destinací a chtějí se vydat s dítětem třeba přes oceán, jsem se rozhodla sepsat několik svých postřehů a rad, co si vzít s sebou do letadla a co dělat, aby let s dítětem byl co nejpříjemnější a uběhl bez oboustranného traumatu.


Já sama jsem před naší dlouhou cestou různě zjišťovala, jak přežít dlouhý let s dítětem, jak ho zabavit a i třeba uspat. Inspirovala jsem se běžně dostupnými informacemi na internetu a radami maminek na různých diskuzních fórech i v mém okolí. A můžu vám říct, že jsem občas narazila na pěkné bláboly.

Tady jsou všechny rady a fámy, podle kterých je dobré se řídit nebo mi naopak přijdou hloupé:

1. Pokud cestujete s dítětem do 2 let, nemusíte za něj platit sedadlo, ale můžete si zdarma u letecké společnosti vyžádat závěsnou postýlku.

Skvělá rada! Zaručila nám 4 hodinový spánek naší dcery (sice z 26h letu to moc není, ale člověk je rád za každou minutu klidu a ticha :-). Závěsné postýlky se musí objednat u letecké společnosti s předstihem a zároveň vaše dítě musí splňovat rozměrová a váhová kritéria, my jsme měli u Korean Airline limit 11 kg a výšku dítěte 75 cm. Předpokládám, že to u ostatních společností bude podobné. Naše dcerka v době letu měřila skoro 80cm, ale to jsme zatajili a košík vystlali peřinkami, že se tam celkem vlezla :-) Na zpáteční cestě jsme už ale měli smůlu, celkem povyrostla a to už bychom neukecali :-)


2. Zkuste letušky poprosit, jestli bude někde volné místo, aby vás dali na sedadla vedle. 

Většinou vyhoví a máte tak pro své dítě sedadlo a více prostoru gratis. My to takto vyhráli dvakrát a udělali jsme pod sedadly takový malý dětský koutek :-) Když to hezky vystelete dekami a polštářky, může si tam dítě i lehnout.


3. Vezměte si do letadla plno pochutin a jídla, která dítě může dlouho jíst a přitom se od nich moc neušpiní.

Toto platí hlavně pro jedlíky a děti, které nemají s jídlem problém. U nás to moc nefungovalo, dcerku jsme spíš vždycky naštvali, když jsme se jí snažili něco z jídla nabídnout. Pokud ale vaše děti slyší na různé sušenky, ovoce a třeba i chytré jogurty v sáčku, jděte do toho! Letecké společnosti vám umožňují si vzít do letadla libovolné množství jídla i pití pro dítě, takže strach z toho, že vám to vyhodí nebo vylijí mít nemusíte :-) Maximálně budete muset něco ochutnat, ale my jsme se z ničím takovým nesetkali. Měla jsem vždy termosku s horkou vodou a další nápoje a nikdo mi nikdy nic neříkal. Takže zabalte spoustu tyčinek, rohlíky a na kousky nakrájené ovoce, aby bylo stále co po ruce a dítě se chroupáním na chvíli zabavilo.

4. Přibalte si s sebou raději více plínek než běžně vaše dítě spotřebuje.

Nikdy nevíte, co ho po cestě potká a jestli nechytne nějakou střevní infekci. My jsme tuto otázku podcenili a pak byli rádi za každou čistou plenu. Dcera zrovna v den odletu dostala průjem a každou hodinu ji přebalovali. Ani nechtějte vidět naše provizorní ubrousková řešení :-)


5. Asi dva týdny před odletem podávejte dětem probiotika a zabalte je i s sebou.

S tím souvisí bod výše. Každá země má jinou vodu s jinými bakteriemi a i když nám nic neudělá, dětem ve střevech napáchá neplechu. Navíc malý průzkumníci olíznou kde co a střevní infekce je hned na světě. Správná střevní mikroflóra pomůže se vypořádat s těmito změnami a nepřátelskými bakteriemi.

6. Mějte pro svoji ratolest vždycky více oblečení než obvykle.

Znáte to, tu na sebe převrhne přesnídávku, tam spadne na zem a zašpiní se. Proto je lepší mít s sebou alespoň o 1-2 trička/body navíc + nějaké volnější kalhoty a pyžamo na spaní. Teplejší ponožky se také hodí, pro pohyb po letadle jsou pohodlnější než botky na ven.

7. Aby dítě usnulo, dejte mu Kinedril.

Pro větší děti to možná funguje, ale u dětí mladších 2 let se může dát max. 1/4 prášku a potřebujete ji do něčeho zamíchat. My ji přidali do mléka a dcera hopsala několik hodin vesele dál, kinedril nekinedril, takže to bych zrovna nedoporučovala. Pro ty nejmenší prostě uspávadla neexistují :-/

8. Nedejte dítě před odletem spát, aby bylo unavené a ve vzduchu usnulo.

Totální mýtus a pomsta na rodiče. Dítě akorát bude rozmrzelé a uřvané, následně přetažené, takže stejně neusne. Raději ať se před pořádně prospí a je veselé.

9. Zařiďte si s manželem/přítelem aby jste měli sedadla na jiných místech letadla.

I na tuto radu jsem na internetu narazila. No já si to nedokážu představit a neřídili jsme se jí. Má zajistit to, že si vždy jeden z rodičů odpočine a střídáte se s hraním a rozptylováním dítěte. Ale platí to asi jen v případě, pokud dítě není fixováno na jednoho z rodičů a nevyžaduje si křikem stále jeho přítomnost. U nás vždy byla scéna, když si táta odskočil (dcerka je prostě tatánek :-). Navíc když sedíte vedle sebe, tak se dítě na vás oba může natáhnout a má i víc prostoru na hraní pod sedadly.


10. Pokud vlastníte chytré telefony a iPady, stáhněte si co nejvíce dětských aplikací a her, které vaše ratolest ještě nezná.

Hry na iPhonu nás zachránily asi nejvíce. Když byla krize, toto zabralo vždy.

11. Zabalte si s sebou několik nových knížek a malých hraček (nejlépe nějakých interaktivních), které dítě zabaví na několik minut až hodin.

K tomu snad nemám co dodávat. Malá leporela, sešitové knížky s velkými obrázky, samolepkové knížky a různé skládačky dítě skvěle zabaví. Hlavně pro něj budou novinkou, tak než ho omrzí, uplyne nějaká doba.

12. Nezapomeňte ani na 1-2 oblíbené hračky nebo plyšáky.

Dítě se zbaví úzkosti, když bude mít u sebe i něco známého, k čemu má dobrý vztah. U nás dcerka usíná vždycky s plyšákem pejska, toho si stále držela a pak i na něm usnula :-)

13. V při vzlétání dávejte dítěti napít nebo ho kojte.

Případně pokud je větší, tak mu nabídněte cucavé bonbóny. Pomáhá to vyrovnat tlak v uších a pak je tolik nebolí (malé děti jsou na ně háklivější...). Nebo jsem ještě viděla tvz. krmící síťku na ovoce - můžete tam dát třeba banán, který bude dítě cucat, což taky přináší úlevu.

14. Mějte s sebou i nějaké pochutiny pro spolucestující.

Něčím si je musíte udobřit a obměkčit, když jim dítě stále šlape no nohách, několikrát je vyruší ze spánku a leze jim do věcí. Třeba vašemu malému miláčkovi přijdou i na chuť a v lepším případě si ho na chvíli "vypůjčí".


15. Cestujte v Business Class :-)


Veselý a nekomplikovaný let!

Jaké jsou vaše fígle na dlouhé cesty s dítětem? Budu ráda za vaše další tipy ;-)

Tip: tady ještě najdete pár vychytávek, bez kterých na výlety a cesty nevyrážím ;-)

17 komentářů:

  1. Já se s dcerkou prozatím bojím dlouhých letů, nestihli jsme to, dokud jí nebyly dva a teď je to s ní utrpení, stačí mi 30 minut v MHD...poslední dvouhodinový let do Itálie byl opravdu náročný.
    Zhruba do roka a půl mi výborně fungoval šátek/manduka, po vzletu jsem si dcerku dala do šátku, párkrát se prošla uličkou a dítě spalo v klidu několik hodin (pochopitelně jsem jí měla na břiše, abych si s ní pak mohla sednout:)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsou jí teď více než 2, tak to už musí mít svoji letenku a tudíž i více prostoru pro vás :-) Navíc děti v tomto věku už zajímají pohádky, které se většinou v letadlech dají pustit, a je tam spousta nových zajímavostí a podnětů, které by dcerku myslím zabavily, tak bych se toho zase tak nebála ;-) Myslím, že čím bude starší, tak bude i samostatnější a tím pádem si i třeba sama vyhraje, tak třeba za rok už let bude snesitelnější :-)

      Vymazat
    2. Místo měla vlastní, tablet plný pohádek, přesto vřískala kvůli přerušenému spaní celou hodinu a půl z Itálie do Prahy - usnula nám ve stoje těsně před přistáním:)

      Vymazat
    3. No jo do nálady dítěte se nikdy netrefíš ;-) U nás se občas taky zadaří a to nemusíme ani nikam letět ;-))

      Vymazat
  2. A ten tip s nedáním spát musel vymyslet nějaký bezdětný člověk:)) Rozmrzelé, přetažené dítě je v letadle to nejhorší, co může být.

    OdpovědětVymazat
  3. Zatím jsme s Kryštofem letěli jen Paříž a zpět(bylo mu půl roku) a proběhlo to v klidu.
    Rozhodně díky za nápady do letadla, myslím, že je určitě brzy využijeme:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlas,nedat spat je blbost,ale treba trochu posunout spanek,to by slo,myslim,kdyz treba spanek vychazi pred letem,tak ho nedat a pockat,to obcas,kdyz mame cestovat s dvojcaty praktikujem a pokud je to v mire unosnosti,tak to funguje,ale je fak,ze pokud se chce,tak hlavne chlapecek usne kdekoliv.Jinak na spinkani do dvo let jeden pripravek znam,a vyzkouseno,no neni to na spinkani,ale takove utlumeni,par kapicek Fenistilu,doporuceni od dr.a dobry,praktikovano pri 12 ti hodinove ceste a vice.Jinak nam nejvice zabiraji prenosne DVD s oblibenymi pohadkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky za tip na ten Fenistil, až bude příležitost, vyzkoušíme :-) Mít s sebou oblíbené pohádky je určitě taky dobrý nápad :-)

      Vymazat
  5. Tak dlouhý let bych nejspíš nezvládla já sama, natož se postarat o děti - klobouk dolů. Je pravda, že jsem tak dlouhý let nikdy neabsolvovala a ani nevím jestli se mi někdy poštěstí letět taaaak daleko. Jinak se mi líbí ta postýlka, o tom jsem nevěděla - cestovali jsme s dětmi až po 2. roce. A u rady č. 8 jsem se nasmála - správné vyjádření "pomsta pro rodiče":-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Procházka růžovou sadou to moc nebyla, hlavně kvůli tomu, že na rozdíl od dcerky my nespali téměř vůbec. Jo to mi tak přišlo, vím jaká je dcera protivná, když nejde spát, takže jsem nad touto radou kroutila hlavou :-)

      Vymazat
  6. Čeká nás dlouhý let do Asie se syny 2 a 9 let, tak jsem ráda za super shrnutí. Ještě bych doplnila, že s malými dětmi máte přednost při nástupu do letadla, nemusíte čekat ve frontě. Letušky na to i upozorňují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Míšo za radu :-) To je pravda, při nástupu do letadla mají většinou rodiny s dětmi přednost, takže se nebát se ozvat. Užij si cestování / dovolenou v Asii a pohodový let!

      Vymazat
  7. já se zatím vyhýbám dlouhým cestám s dítětem (ne úplně dobrovolně) no neumím si to představit!i když je teď už amélka hodná,dřív kolikrát i půl hodinka v autě byla utrpení! :D ale rady jsou super,třeba je někdy využijem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No paradoksně to s dcerou v autobuse nebo autě bývá mnohdy taky horší než v tom letadle :-) Tam pro ni bylo tolik věcí nových, že než měla možnost začít zlobit, už jsme přistávali :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.