14. února 2012

Jen tak na mlsání...

K mým nejoblíbenějším restauracím již léta patří Ambiente Brasileiro. Favoritem se stal díky široké nabídce delikátních mas a mořských plodů, bohatému studenému bufetu, který zahrnuje i sushi, a také jejich pečivu. Zejména malým sýrovým bochánkům (Pão de queijo), které se nebesky rozplývají na jazyku a při rozlamování se v nich vláčně napíná sýrové těsto. A jak voní! Prostě těchto kuliček nemám nikdy dost a nejraději bych do Ambiente chodila jen na ně. To by se mi ale moc nevyplatilo :-) Proto jsem se rozhodla, že si je zkusím vyrobit doma. V zásobě mám celkem 3 recepty a chtěla bych se o ně s vámi podělit. Dnes tedy ten první. Ke kuličkám z Ambiente mají trošku daleko (jsou více tvrdší a úplně se nerozplývají, jak bych si představovala), ale jako zobání k filmu nebo na party jsou perfektní volbou.

Inspirovala jsem se zde a tady je postup a ingredience:

Suroviny:

1 plný hrnek mouky (můžete namíchat i s celozrnnou)
1 hrnek čerstvě nastrouhaného Parmezánu
1/2 lžičky dijonské hořčice
1/2 hrnku rozpuštěného másla
asi 1/2 lžičky soli
asi 1/2 lžičky bílého pepře

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, Parmezán, sůl, pepř a hořčici. Přilijte máslo a těsto zpracujte. Mělo by být spíše drobivé, nelepivé. Kdyby se hodně pospojovalo a lepilo, přidejte ještě trochu mouky.

Následně si nachystejte plochou misku nebo větší talíř, který se vám vejde do lednice, a vyložte ji (jej) pečícím papírem. Teď přijde nejpracnější část z celého receptu - vytváření kuliček. Z těsta začněte formovat kuličky o průměru cca 3 cm. Ze začátku se to bude zdát těžké a těsto půjde spojit ztuha. Musíte je válet tak dlouho, až se máslo hezky vsákne a kuličky spojí. Až máte kuličky z celého těsta vytvarované, dejte je na pečícím papíře na 30 minut do lednice.

Mezitím dejte rozehřát troubu na 180°C. Z lednice po uplynutí 30min. vložte kuličky na pečícím papírem vyložený plech a pečte cca 25-30min. až budou nazlátlé. Nechte chvíli vychladnout a můžete servírovat :-)



Nejlépe chutnají rozehřáté a se sklenkou bílého vína. Můžete je i zamrazit a až přijde návštěva, jen je rozpečete a máte vystaráno s originálním pohoštěním. 

.....další dvě variace sýrových kuliček budou v blízké době následovat ;-)

A co vy nejraději mlsáte? Jste spíše na sladké nebo slané?

4 komentáře:

  1. vypadá to moc hezky, to musí být určitě dobré a určitě zajímavější pohoštění než obyčejné slané sušenky z obchodu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano, hlavně je to bez jakýchkoliv éček a nahrazovadel a víš, co jíš :-)

      Vymazat
  2. Brouzdám tvým blogem a narazila na tento příspěvek o sýrových bocháncích z Ambiente. Tak ty tam mám moc ráda! Doufám, že jsi přišla na recept. Jdu číst a hledat dál:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi zavítala na můj blog, vítej :-) Vidíš, tady na ty kuličky jsem úplně zapomněla, mám v merku ještě jeden recept a ten myslím, bude ten pravý! Brzy přidám ;-) Budu ráda, když se ti budou líbit i jiné recepty :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.