29. ledna 2013

Burgery z quinoi a červené čočky

Dnes jsem si pro vás po dlouhé době připravila recept, který je velmi zdravý i vhodný pro děti. V Čechách jsem byla závislá na pečení různých sušenek, muffinů a buchet, tak si to v Austrálii alespoň kompenzuji se zkoušením nových obědových receptů. Tento pokrm obsahuje lehce stravitelnou červenou čočku a výživově hodnotnou quinou, takže pokud jste ještě na nějaké povánoční očistné dietě, toto jídlo vám do jídelníčku jistě zapadne ;-).


Ingredience na cca 4 porce:

- 1 hrnek suché quinoi
- 1 hrnek suché červené čočky
- 1-2 cibule
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 2 hrnky uvařených rozmačkaných sladkých brambor
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- případně i chilli, pokud máte raději pikantnější chuť
- sweet chilli sauce

Postup:

Uvařte podle správného postupu na obalu čočku i quinou. Nakrájejte si na jemno cibuli a koriandr. Předehřejte si troubu na 180°C a připravte si 1-2 plechy pokryté pečícím papírem. Až se čočka a quinoa uvaří, pořádně je nechte okapat a vysušte od přebytečné vody. Ve velké míse následně smíchejte obě tyto suroviny, přidejte cibuli, rozmačkané sladké brambory, koriandr, sůl, pepř a chilli, kterými vše dochuťte (můžete část směsi dát bokem a pro děti koření vynechat) a nakonec přidejte čerstvá vejce. Textura by měla být pojivá a lehce lepivá, když budete dělat burgery, neměly by se rozpadat. V tom případě můžete ještě přidat vejce nebo rozmačkané sladké brambory, které skvěle taky pojí. Ze směsi vytvořte placky a pokládejte je na plech. Pečte následně 10 - 15 min. z každé strany do zlatova. Burgery lze připravit i na pánvi, z trouby však budou bez tuků a zdravější. My je i přesto dělali právě na pánvičce, a jelikož nejsem moc zručná, pár se mi jich rozpadlo, ale chuti to neubralo :-). Podávejte se salátem a sweet chilli sauce, do které je namáčejte.

Recept jsem převzala a upravila odsud.


Držíte nějaké povánoční či očistné diety a připravujete své tělo na jaro?

14 komentářů:

  1. To zní dobře, jen škoda, že u nás doma bych to jedla asi jen já:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, zbytek rodiny se na to moc netvářil :-)

      Vymazat
  2. Já vařím čočkové karbanátky a rodině chutnají. Vařím je stejně jako karbanátky z masa, jen tam místo masa dávám čočku a nastrouhanou mrkev.
    Příště zkusím přidat tu quinoiu a sladké brambory:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm to zní taky zajímavě, když ti rodina sní čočku, tak i toto. Navíc ta červená čočka je mnohem drobnější a není tak výrazná. U nás je problém s jakýmkoliv "zrním", ale vždy se to nakonec všechno sní ;-)

      Vymazat
  3. to vypadá moc krásně, quinou jsem ještě nikdy neměla a zrovna minulý týden jsem se na ni dívala, ale nakonec nekoupila, tak teď už bych měla tip, co s ní :-)
    já povánoční diety nedržím, resp. už dlouho nedržím žádné diety, moje váha se sice pohybuje pořád nahoru a dolů, po Vánocích jsem měla dvě až tři kila navrch, ale mám zkušenost, že čím víc držím diet, tím víc přibírám, pač je to vždycky jen dočasné a když to neřeším, tak to jde časem samo dolů, tak uvidíme, jak to dopadne teď :-)
    A jak dlouho budete ještě v Austrálii? Nebo to jste se přestěhovali už napořád?
    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Quinoa se dá i zapéct v troubě s vajíčkem a třeba brokolicí nebo květákem, tak jsem jí taky dělávala. Když ji vaříš, je lepší do ní dát kousek zeleninového bujónu, pak bude mít lepší chuť ;-) Receptů s ní existuje určitě mnoho :-)
      S těma dietama jsme na tom stejně, čím víc myslím na to, že bych měla zhubnout, tím je to horší, takže lepší je to příliš neřešit, hýbat se a nepřejídat se :-)
      V Austrálii budeme do konce března (tedy když nepočítám 10denní výlet na NZ), na stěhování do cizí země s dítětem bych si netroufla, už to cestování je dost náročné ;-)
      Díky za komentář, taky se měj pěkně, těším se na další recepty od tebe ;-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Díky, určo vyzkoušej, myslím, že je to příjemné zpestření jídelníčku :-)

      Vymazat
  5. uz koumam kde na vesnici koupim bataty ,) quinu doma nemam, ale dm je v dosahu, takze v tom problem neni. jsem zvedava, jak to bdue chutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm tak to držím pěsti, určitě je seženeš ve větších potr. řetězcích, ale v malých obchůdkách nevím, nevím...Celkem je i důležitý ten koriandr, ten snad taky budou mít :-). Pak dej vědět, jak ti chutnaly ;-)

      Vymazat
  6. Super, to určitě použiju, snažím se jednou týdně vařit nějakou "racio" stravu, prcek to sice moc nemusí, ale nevzdávám to, mám prostě pocit, že mu to prospěje. Tak třeba to vyjde s tímhle receptem. Jen přemýšlím, jestli by to šlo bez těch sladkých brambor, myslíš, že by na to spojení stačila ta vajíčka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím pěsti, taky se snažím dceři propašovat luštěniny v různých formách :-) Jo snad by to mohlo fungovat i bez těch sladkých brambor, ale jsou tam jedním z hlavních pojítek, tak bych dala určo víc vajíček a míň té quinoi, která zase naopak je taková drobivá...Zkus to a uvidíš :-)

      Vymazat
  7. To vypadá moc dobře..zařadím někdy na oběd :) opět alespoň vyzkouším nové suroviny :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.