7. ledna 2013

Mamou v Austrálii III. - lidé v Sydney

Musím říct, že každou zemi, kterou navštívím, hodnotím podle lidí, to jak se k vám chovají na ulici a v obchodech, jak se oblékají a jaký mají výraz na tváři - to vše hodně vypovídá o dané zemi a taky o tom, jak se tam žije. Co jsem zaznamenala na australské populaci v Sydney (dál jsem se zatím nedostala) jsem shrnula do několika bodů.

Vánoční atmosféra v Sydney - lidé tu často pořádají pikniky nebo Barbecue na plážích.

Všichni jsou tu „na oko“ hrozně moc milí, zdraví vás frází: „How’re you mate?“ a loučí se neformálním: „See you“ (tím mě vylekali na pasové a vízové kontrole na letišti, kdy už jsem za každou cenu chtěla po dvou dnech opustit letištní halu a představa, že se ještě uvidím s někým z celníků, mě trochu vyděsila, naštěstí, jak jsem později zjistila, se jedná o jejich běžný pozdrav místo Bye bye a z letiště jsme se následně dostali celkem rychle :-)).

Když někoho na ulici oslovíte a potřebujete s něčím pomoct, nebo se zeptáte na radu, většinou vám ochotně poradí a pomůžou, ale nesmí to být příliš na dlouho a moc je tím otravovat. Australané jsou velmi líní a mají rádi svou pohodičku :-).

Jsou celkem družní a upovídaní, kde kdo se s vámi dá do hovoru v obchodě nebo v autobuse.

Plážová atmosféra

Většinu populace tvoří asiaté, kteří to sem mají velmi blízko.

Rodilí Australané mají šílený přízvuk a musíte se velmi soustředit na to, abyste jim vůbec rozuměli. Jejich hlas zní velmi nakřáple a jako by si něco brumlali pod vousy. Naštěstí je tu spousta přistěhovalců, kteří angličtinu nemají zas tak vybroušenou, tak se tu necítíte zas tak blbě, když plynně nehovoříte jejich jazykem.

Na to, že tu slunce pálí téměř po celý rok, jsou vesměs hrozně světlí a opálených lidí tu moc nevidíte, jsou si vědomi rizika slunečního záření a dávají si na něj dobrý pozor – na pláži jsou zahalení do speciálních anti-UV oblečků (hlavně děti) a schovávají se pod speciální plážové stany. 

Stanuje se tu kdekoliv, hlavně že se schováte před sluníčkem.

Předem se všech Australanům a lidem zde žijícím omlouvám, ale když sem přijedete z jiného velkoměsta, zažijete mírný stylový a módní šok. Většina se tu obléká dost „vesnicky“ – šortky, vytahané tričko a žabky. Vkus tu lidem až na vzácné výjimky lidem chybí. A přesto v obchodech visí tak nádherné věci a oblečení! By mě zajímalo, kdo je nosí :-) Možná až po setmění, kdy zase ven nechodím já. Na druhou stranu, maminky zde jsou více vyladěné než v Čechách – upravené, lehce nalíčené a i celkem hezky oblečené. Dítě jim není překážkou se o sebe starat.

Malé děti tu nosí speciální oblečky chránící před UV zářením.

Jak už jsem psala, rodilí Australané jsou velmi líní a manuální práce se jim lehce příčí. Avšak, všichni, kteří tu mají svou funkci ať už se jedná o prodavačky a hostesky v obchodech nebo řidiče autobusu, berou ji velmi vážně a nejsou svoji prací otrávení. Obzvláště ti řidiči. Když dáte kočárek do autobusu v jiném směru, než se má (kdo by to věděl, že?), okřikne vás a počká s odjezdem, dokud si kočárek nepřeparkujete správně. Nebo když je podle řidiče autobus plný (naschvál píšu podle řidiče, protože například vedle mě bylo místo a plno prostoru až pro pět lidí (v Čechách i možná i pro 10) a řidič nenechal nové cestující nastoupit s tím, že je plný). Dbají na velké pohodlí cestujících, počkají, až vystoupíte, ještě vás povzbudí, že to je v pohodě, že nemusíte spěchat, a ještě se s vámi rozloučí a pozdraví vás. Dokonce jsme měli vtipnou příhodu, kdy náš řidič každému cestujícímu přál hezký den a veselé Vánoce, zpíval si a říkal nám: „krásní lidé nastupujte…“, atmosféra celého autobusu ihned roztála a všichni se na sebe začali usmívat.

V autobuse.

Šlo by říci, že kdo neběhá, není Australan. Téměř všichni tu běhají kolem pobřeží a ženy jsou na české poměry celkem svalnaté. Na příliš obézní ani vychrtlé lidi tu nenarazíte, ale na figury s  vyrýsovanými svaly (neříkám však jako ze žurnálu - grilování na plážích a dopřávání si zdejších dobrot si lidé právě kompenzují během nebo posilováním). Nemůžete tu přehlédnout ani studia s jógou nebo pilates, které jsou tu velmi oblíbená a rozšířená. Kdybychom tu zůstávali déle, určitě bych pár lekcí chtěla zkusit.

Kdo neběhá, jezdí na kole.

Řidiči jsou ohleduplní, jezdí celkem pomalu a na přechodu vždy dávají přednost. Ještě se mi nestalo, že bych musela čekat až mě někdo pustí.

Abych to shrnula: lidé v Austrálii jsou hrozně pohodoví, příjemní a v dobré náladě. Jistě na tom má velký podíl téměř neustále svítící sluníčko a celkem dobrá ekonomická situace. Málokdo tu žije v chudobě a má se opravdu špatně. Velký spěch a stres tu na lidech (až na výjimky) není příliš poznat.
Take your time and take it easy, mate ;-)

Taky si tak všímáte lidí a jejich rozpoložení, když jste někde na dovolené?


8 komentářů:

  1. To bylo pěkně optimistické :-) Když se tak koukám ven na to sychravo tady, říkám si, že to slunce bude mít asi opravdu velký vliv :-) Taky bychom trochu té australské pohodovosti potřebovali do naší české kotliny dostat :-)
    Taky ráda pozoruju lidi. A nejen v cizině :-) Ale fascinovalo mě Korfu, asi Řekové obecně...s tím klidem, neuspěchaností, vstřícností a pohodou :-) Zase národ žijící převážně se sluncem :-)
    Užívejte si australskou pohodu (a děkuju za odpověď na můj minulý dotaz!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Národy sídlící u moře, bych řekla, oplývají mnohem lepší náladou než Češi, takže na tom asi něco bude :-) Ale jen sluníčkem a teplem to určitě není, Australané určitě nezažili to co my ještě před 30 lety ;-) Učit bychom se od nich však mohli :-)

      Vymazat
  2. Ali, díky za super shrnutí! Čechům by asi nepomohlo ani to teplo, nevšimla jsem si, že by v létě byli milejší :D Jinak s těm autobusma, tyjo, to bych tady tak strašně uvítala. Člověk má zkaženou náladu už při cestě do práce. Koho potkám, tomu se chlubím, že mám kamarádku v Austrálii a povídám o vás, jak se tam máte, tak mám hned zase co vyprávět:)) Mějte se krásně, papa, Iri:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo Iri, tady se všeobecně dbá na blaho obyvatelstva a v létě tu aspoň jezdí klimatizované autobusy, to my se paříme v přelidněných tramvajích, tak to moc na náladě nepřidá :-) Jéé tak to je od Tebe milý, že sdílíš naše zážitky :-) Určitě jich ještě několik bude ;-)

      Vymazat
  3. Koukám, že Australané jsou podobní Novozélanďanům, jen jejich věčně dobré náladě nevděčí za slunné počasí:) To by moc veselí nebyli, jelikož na Zélandu často a hodně prší...
    A s tím zpívajícím řidičem jsi mi připomněla jednoho zélandského, ten nám při cestě z Aucklandu do Rotorury pověděl několik maorských legend a zazpíval několik písniček v maorštině:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jsou náturou hodně Novozélanďanům podobní, vždyť je to takový kousek :-) Tak to za tím bude asi něco víc, než jen počasí, i když kamarád je teď taky na NZ a furt posílá fotky z pláže, tak zas tak hrozný to tam nebude, myslím :-)

      Vymazat
  4. Mám rada takéto články! Vždy sa niečo nové dozviem a viem, na čo sa pripraviť, kebyže sa chystám vycestovať:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, chystám ještě pár takových přidat ;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.