21. ledna 2013

Mámou v Austrálii V. - ochutnávka Sydney

Už jsou tomu dva měsíce, co pobýváme v Sydney, jednom z nejznámějších a nejlidnatějších měst Austrálie. V čem se liší od Prahy, jaké je tu počasí a prostředí? Zvu vás ke mně na ochutnávku tohoto multikulturního města.

Počasí
Roční období je tu zcela převrácené než u nás, zatímco my v Čechách mrzneme a brouzdáme se roztátým sněhem, tady se lidé vyhřívají na plážích. Takže právě teď je tu léto v plném proudu. Když jsme přijeli v listopadu, počasí si s námi hrálo v aprílovském duchu (to trvalo i v prosinci) – jeden den 20° se silným studeným větrem a druhý den téměř 40° a velmi ostré slunce, nebo ráno strašná vedra a o dvě hodiny později ochlazení o 10°C. Kolikrát se nám takhle přihodilo, že jsme jeli do města nalehko a odpoledne mrzli. Studený vítr od moře tu dokáže být nesmlouvavě silný a prudký. Slunce tu zase hřeje celkově mnohem ostřeji než v Evropě, spálíte se tu velmi rychle a pokud se nenakrémujete a jste na spáleniny náchylní, můžete mít i puchýře. My se mažeme pokaždé než jdeme ven, jinak bychom byli jako raci (nejvyšší UV faktor tu mají 30+, což mě překvapuje, ale to bude zřejmě jiným značením, čekala jsem 50 a více). A klobouk na hlavu i sluneční brýle jsou také samozřejmostí.

Pláže, moře a terén
V Sydney se můžete koupat na několika různých plážích, každá je specifická něčím jiným. Nejvíce "busy" a ta nejznámější je Bondi. Pláž tu okupuje halda lidí a je tu opravdu rušno. Okolo pláže se nachází plno obchůdků a restaurací a v noci to tam žije. My jsme už bydleli u pláže Clovelly a Maroubra, které jsou spíše klidnější a přátelštější k dětem. Mezi těmito dvěma se nachází další známá pláž Coogee, kam míří různí backpackeři a lidé, co si chtějí užívat včetně divokého nočního života. Asi nejhezčí ze všech pláží, které jsem doposud navštívila, byla Bronte - celkem klidná a rozlehlá pláž i s velkou travnatou plochou. Vyhlášená je i pláž Manly, kam se lze dostat na Ferry, tam se teprve chystáme.
Moře je otevřené a tudíž velmi ledové s velkými a divokými vlnami. Pro surfaře hotový ráj :-). Pokud si však představujete, jak si tu v poklidu zaplavete, doporučuji jet spíš do jiné destinace. Já za celou dobu byla v moři 2x! A to tak, že jsem udělala 3 kroky a byla ihned od hlavy k patě spláchnutá vlnou a než jsem se nadechla, přišla další. Sůl jsem cítila ještě celý den :-). Australané to však neřeší a vlny se užívají, už i malé děti vlastní "bodyboard" a chytají vlny a užívají si je. Surf tu vlastní také kde kdo, celkem běžně maminky chodí na hřiště i se surfem a na chvíli si na pár vlnek do moře odskočí :-). O bezpečí se tu starají Lifeguardi, kteří hlídají hlavně odvážlivce ve vlnách - smí se koupat jen ve vlajkami vyznačeném úseku, který oni střeží. Pro nesurfaře je téměř každá pláž vybavena přímořským bazénem, do kterého šplouchá voda přímo z moře a voda je tu klidná akorát k plavání. Jen se musíte připravit na to, že tu nikdy nebudete sami :-).
Pokud v Praze nadáváte na kočičí hlavy, tady budete nadávat na strmé výšlapy do kopců. Rovina tu téměř neexistuje, buď jdete z kopce, nebo do kopce. A to každý den absolvujte procházku s kočárkem, zatímco na vás praží slunce! Už si zvykám a moje nohy začínají být svalnatější. Samozřejmě si můžete i chytnout autobus (ten je tu nejrozšířenější prostředek dopravy, metro celou Sydney nepokrývá a dá se tu bez něj obejít), ale komu by se chtělo platit ty hříšně drahé jízdenky jen za několikaminutové svezení?

Zajímalo by vás na Sydney ještě něco, co jsem neuvedla? 

Výhled na Sydney.
Harbour Bridge.
Slavná Opera House, kdy by ji nepoznal, že? :-)
Sídlo vlády, ti si umí vybrat.
Botanic Gardens.
Přeplněná Bondi Beach.
Bondi Beach z druhého úhlu.
Lifeguard kontroluje pláž.
Divoké vlny.
Bazén "v moři".
Pobřeží u Clovelly Beach.
Černé labutě v parku.
Papoušci tu štěbetají na každém druhém stromu.
Jejich řev dokáže být hodně pronikavý, takže si dokážete představit ty rána :-)
Koalu jsme zatím viděli jen v zoo.
Zdejší fauna.

12 komentářů:

  1. Při dnešní ledové jízdě (chodník, cesta, trávník, je jedno po čem se jde...respektive jede) závidím to sluníčko a teplo víc než jindy! :) Užívej! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Užíváme, užíváme..ta zima mi opravdu nechybí, příští rok asi budeme trpět :-(

      Vymazat
  2. Úžasné, Ali, moc děkuju za další report. Jsem paf z černých labutí, z toho jak si maminy na hriste berou prkno i z toho sídla vlády:)) Kam se hrabe naše Strakova akademie.) Jinak na busy bych se vykašlala, jen si ty procházky užívej, posiluj nožky a ušetříš ještě za posilovnu:) A asi by mě zajímalo víc fotek z jejich ZOO a jinak zatím nevím, časem mě ale něco určitě napadne. Tak se mějte krásně, my jsem s domi furt nemocný, už šestý den doma. Papa, I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty labutě byly Iri opravdu krásné! V tom parku u jezírka plavaly i černé kačeny, aby k sobě ladily :-) Jo to sídlo vlády mi taky vzalo dech, z fotky to není vidět, ale leží v nádherným parku, přímo u moře a s výhledem na operu, protekce :-) Já chozením posiluju každý den, i Sára, snažím se aby co nejvíc chodila :-)(a já měla odlehčený kočárek :-)) Ze ZOO Tě zklamu, víc fotek asi nebude, byli jsme jen v jednom (mají jich tu více), který jsme pak zjistili bylo skoro celý v hale, klokani asi 3 a 2 koaly a hmyz a takový...Sáru to moc nebralo, nejvíc se jí líbila atrapa jednoho zvířete a plyšáci, takže do dalšího ZOO asi už nepůjdem...taky z toho důvodu, kolik stojí lístky, jeden v přepočtu 1000 Kč (+i za dítě se platí), takže si to necháme ujít...;-)
      Tak si to s Domi zase můžete užít, že jste naplno spolu, žádná práce a jen vy 2, ale chápu, být doma furt zavřenej a necítit se fit, není žádná výhra, tak ať jste brzo z toho!

      Vymazat
    2. To je krása:)
      Vždycky jsem měla ráda léto a pořádnou zimu, ale s děckem mi ta zima už tolik nesedí (nebo jestli je to tím, že stárnu:))Takže, když se koukám na fotky z tepla, okamžitě startuji hledání dovolené:)

      Vymazat
    3. Určitě zpestření zimy teplíčkem doporučuji!

      Vymazat
  3. Tyjo, tak to je teda pálka a tak chudý výběr.) Zlatá Troja:) Jinak ano, užíváme si, že jsme spolu a tak nějak furt máme co dělat:) Ale ve středu už šupem já do práce a Domi do školky, tak doufám, že zas hned nelehnem. Papa, užívejte si toho sluníčka.

    OdpovědětVymazat
  4. jezis to jsem nemela videt!! dneska jeden report z thajska a ted australie, ooch! taky mi slunicko chybi, i kdyz tohle by na mne uz asi bylo moc.. uvitala bych dalsi prakticke poznatky, jako bylo to, ze se chodi na hriste s prknem ,) treba kde travite s malou dny a taak, kam v tom vedru, kdyz v mori se moc nevykoupes a tak. uzivejte pobyt!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se :-/ Ale aspoň se přeneseš do tepla v myšlenkách ;-) A třeba příští nebo ten další rok můžete taky někam vyrazit ;-) No s prknem se tady chodí snad všude...u pláže je dětské hřiště, tam si odložíš dítě, kamarádka ho třeba na chvíli pohlídá a jdeš si zasurfit :-) O našem každodenním běhu snad něco sepíšu, aby bylo vidět, že jen neležím na pláži a neopaluji se, přeci jen se celý den řídí režimem malé :-)

      Vymazat
  5. Krásné fotky a vůbec to musí být nádhera takhle trávit dny...užívejte si to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, každý den není zcela posvícení, ale určo lepší než být touhle dobou v Čechách :-)

      Vymazat
  6. Ježiškotky papoušci! :) Miluju je:) Musí to být skvělé, u protinožců! Chtěla bych se tam někdy podívat..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.