14. února 2013

V kůži mámy blogerky - Iri Novak

Řekli byste, že většinu kvalitních a zajímavých blogů vytváří ostřílené mámy? Většina z nich svůj blog založila na mateřské, když měla potřebu se nějakým způsobem realizovat a přijít i na jiné myšlenky než jen na kojení a přebalování (stejně jako já) a některé svou kreativní zálibu udržují i dál při své oficiální práci a každodenních rodičovských povinnostech. A to si zaslouží obdiv. Jak to blogující mámy zvládají a dělají, že dokáží skloubit tolik činností najednou? Mě to jako jednu z nich, která se snaží každý den urvat aspoň chvilku pro sebe, moc zajímalo, a tak jsem se rozhodla mámy blogerky vyzpovídat. Každý měsíc se můžete těšit na seznámení s jednou z nich.

Jako první jsem si vybrala Iri Novak z blogu Můj dům, můj squat, která velmi poutavě a chytlavě píše především o designu a jiných krásných pokladech a občas je zpestří i svými rodičovskými příhodami se svou roztomilou dcerkou Domi. Její blog si na nic nehraje a neupadá pod tíhou sponzorských postů a odkazů, což se v dnešní době cení a je vidět, že je psán s opravdovým nadšením, se kterým se i tak báječně čte. 

Seznamte se s Iri ;-)



1. Co tě vedlo k tomu si založit blog?
Po návratu do práce se mi stýskalo po psaní o designu, kterému jsem se věnovala na mateřské. Založit si blog mi přišlo jako skvělý nápad, jak svoji zálibu udržovat dál.

2. Můžeš čtenářům prozradit své oblíbené blogy a třeba i ty, které tě inspirují?
Už hrozně dlouho se chystám napsat příspěvek, ve kterém chci vzdát hold nejblogům, které jsou pro mě největší inspirací. A protože se to chystám udělat pečlivě a rozvážně:-), prozatím Tvé čtenáře odkážu jen na lištu sledovaných blogů na mé stránce, kde najdou většinu mých oblíbených webů.

3. Jak zvládáš blogování /práci/ s mateřskými povinnostmi? Máš nějaké tipy na organizaci času?
Těžko :-). Nejradši bych se věnovala jen mateřství a blogování – závidím všem, kteří tenhle luxus mají :-). Doporučuju prostě „jet“ a nezahálet, ale zároveň poznat, kdy má člověk dost a potřebuje pauzu, aby načerpal další energii.  A tipy na efektivní blogování jsem sepsala zde: http://mujdummujsquat.blogspot.cz/2012/11/jak-efektivne-blogovat.html.

4. Co jinak ráda děláš, když se nestaráš o malou a nebloguješ?
Čtu (nejen) comicsy a kreslím. Vzhledem k tomu, že každý den cestuju celkem dlouho do práce, můžu se čtení věnovat v metru, s kreslením už je to horší :-). A taky ráda peču, ale u nás doma to nikdo nejí, tak se tomu ani moc nevěnuju (a navíc mi to zatím moc nejde:-).

5. Co ti mateřství dalo a vzalo?
Než odpovím, musím se usmát. Můj malý zázrak totiž právě sedí vedle mě, kouká na pohádku a v mezičase se ke mně přitulí, obejme a opusinkuje. Mateřství mi dalo spoustu šťastných chvil :-). Taky mi nastavilo zrcadlo sebe samé a ne vždy to byl pěkný pohled. Děti kopírují chování svých rodičů, kteří se pak nad sebou mohou pořádně zamyslet. To jsem udělala a od té doby mnohem intenzivněji pracuju na odstranění svých chyb :-). A vzalo mi samozřejmě bezstarostnost, kterou jsem si ale bez mateřství stejně neuměla uvědomit.

6. Změnilo tě mateřství nějakým způsobem?
Jsem klidnější, protože dokud je moje dítě v pořádku, žádný problém vlastně problémem není. Jsem pořádnější, protože se snažím jít příkladem, i když je to někdy fuška, a snad i o něco silnější, protože vím, že je tu někdo, kdo na mě stoprocentně spoléhá, a já ho nemůžu zklamat.

7. Čím se rozmazluješ?
Občas sladkostmi, pro které mám velmi nezdravou slabost :-). Taky nákupy, pro které moc slabost nemám, ale občas jsou tou nejlepší terapií :-). A dál už vlastně nevím, možná bych se měla rozmazlovat víc :-).

8. Myslíš, že by se mámy měly o sebe starat a zůstat atraktivní i s dítětem?
Určitě ano, už jen proto, že péče o krásu je svým způsobem relax, ale přiznám se, že s mateřstvím jsem o to trochu ztratila zájem. Až s návratem do práce jsem zjistila, že nemám co na sebe, že bych měla jít k holiči atp., a tak se to po tříleté pauze snažím trochu dohnat a to i v rámci svého blogu, který by kromě designu měl být v budoucnu i tak trochu „fashion“ :-).

9. Máš nějaké své kosmetické triky, které zároveň šetří čas, a podělíš se s námi o ně? Nebo jde tato oblast úplně mimo tebe?
Jde to mimo mě. V kosmetice se vůbec nevyznám, používám jeden krém na celé tělo a vrchol mé péče je občasný peeling. Nejlepší radou na krásu je podle mých zkušeností hlavně dobrý pocit ze sebe samé, dostatečný spánek a zdravé jídlo. A samozřejmě taky láska :-).

10. Chtěla bys něco vzkázat čtenářkám nebo povědět ještě o sobě nějakou pikantnost, která tu nezazněla?
Nevím, nic pikantního na sobě neshledávám :-). Můžu ale třeba poprvé vysvětlit název mého blogu. V době, kdy jsem si ho zakládala, jsem byla posedlá squaty – ráda jsem si je prohlížela (tedy jen na fotkách) a představovala jsem si, jakým životem opuštěné budovy dřív žily. A blog jsem kromě designu původně chtěla založit právě na příspěvcích o squatech. Pak jsem ale začala pracovat a nějak mě to pod návalem nových povinností pustilo. K téhle myšlence se chci ale pořád vrátit a české squaty fotit, tak uvidíme :-). A čtenářům chci vzkázat, ať v životě dělají věci hlavně pro radost a dobrý pocit, protože jen takové mají smysl :-).
  

6 komentářů:

  1. Iris je nejlepší. Iris je nejlepší. Iris je nejlepší!
    A krásná!
    A hustovlásá.
    A šlank!
    A milá!
    A laskává!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo, Roso, díky, díky:) Ty jsi taky taková:* a navíc se díky Tobě o hodně víc směju:)) Kdybych vlastnila divadlo/televizi/produkční společnost, hned Tě angažuju do nějaký supr čupr one woman show - měla by fenomenální úspěch!!:)

      Vymazat
    2. Roso, naprosty souhlas :-) Iri je zlaticko a mooooc talentovana a navic nebezpecne krasna!

      Vymazat
  2. Ali, moc díky za krásný článek. Zahájit tuhle fajn rubriku je pro mě velkou ctí a moc se těším na další blogující maminky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, ja dekuju za souhlas s rozhovorem i za skvele odpovedi :-)

      Vymazat
  3. Super napad s rozhovormi;) vyborne sa to cita...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.