26. dubna 2013

«Recept» Chutný banánový chléb vhodný i pro děti

V poslední době při pečení různých buchet i muffinů přemýšlím, jestli by si je mohla dát i dcera. Kolikrát stačí jen malinko upravit recept, obměnit ingredience a voalá snídaňový dezert pro celou rodinu je na světě. Ani na chutích to neubere a mlaskat můžeme všichni zároveň. Stejně jako u této zdravější verze "banana bread". Oproti jeho klasickému bratříčkovi není tak přesládlý, což mi vyhovuje mnohem více a nemám po snídani zalepený žaludek :-) Výrazná banánová chuť je samozřejmostí ;-)

 
Ingredience:

4 měkké banány + plátky z 1-2 banánů na ozdobu
125 g změklého másla + na formu + na opečení plátků
1 lžička vanilkové esence
110 g třtinového cukru
2 vejce
1 lžíce mléka
125g špaldové mouky jemně mleté
100g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Nachystejte si formu na chleba, vymažte ji máslem a vysypte trochou celozrnné špaldové mouky. Ve větší míse vidličkou rozmačkejte zralé banány, přidejte máslo, vanilkovou esenci, cukr, vajíčka a mléko a vše důkladně promíchejte. Do této hmoty přidejte mouky s práškem do pečiva a skořicí a znovu pořádně promíchejte a prohněťte, až těsto bude mít jemnější konzistenci (pokud se vám bude zdát příliš tuhé, můžete přilít ještě trošku mléka). Následně celou hmotu přesuňte do formy a pečte cca 1 hodinu (těsto by nemělo ulpívat na špejli). Na pánvi si rozehřejte trochu másla a na něm opečte plátky banánů. Následně jimi již upečený "chleba" ozdobte.


Původní recept: elle.cz

8 komentářů:

  1. Už jsem se do tohoto receptu chtěla také pustit, ale vždycky banány sníme dřív, než stačí změknout:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to u nás je problém opačný :-)

      Vymazat
    2. Ja banany leda s cokoladou nebo v tomhle provedeni. Je to muj jediny osvedceny pecici recept. Taky ted experimentuju s ruznejma moukama. Zkusim ten tvuj pomer. A skorice zni taky zajimave, to me nikdy nenapadlo.

      Pridavam jeste lzici smetany. Puvodce meho receptu se kdysi dusoval, ze ta nejak zreaguje s praskem na pecivo ci se sodou - uz nevim - a chlebik je pak nadychanejsi. No a crncicek rumu je taky mnam, ale chapu, ze detem je vhodnejsi podavat tu vanilku. :)

      Muzu se zeptat, jak je to s tim bezfosfatovym praskem do peciva. To si sakra musim davat pozor i na ten?

      Vymazat
    3. Vidíš, ta smetana by mě nenapadla, to musím někdy vyzkoušet, díky za tip :-) No já používám ten bezfosfátový pro lepší pocit, ten normální je prostě chemie a tento obsahuje vinný kámen, což je přírodní surovina. Kupuju ho běžně v DM. Ale myslím, že i s tím normálním to půjde :-)

      Vymazat
    4. Tak ja se po nem poohlidnu. Vubec jsem nevedela, ze existuji ruzne druhy.

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.