21. června 2013

«Recept» Slaný cuketový koláč

Lehce jsem upravila recept z magazínu obchodu Albert, aby byl vhodný i pro dceru. Vlastně se z něj stal ještě zdravější pokrm. A víte co? Můžeme se všichni po něm utlouct a od teď patří k našim obědovým favoritům :-) 

Máte taky něco, co jste si v poslední době oblíbili a vaříte to stále dokola?


Ingredience:
  • olivový olej
  • 1 na jemno nakrájená větší cibule (nebo 2 menší)
  • 2 stroužky česneku nakrájemné na tenké plátky
  • 100g šunky nejvyšší kvality
  • 450g na hrubo nastrouhané cukety
  • 200g mozzarely nakrájené na menší kostičky
  • 200g měkkého tvarohu
  • 6 vajec
  • 150g špaldové mouky jemně mleté (příp. hladké mouky)
  • 1 sáček bezfosfátového prášku do pečiva
  • 50g parmazánu
  • sůl a pepř

Postup:

1. V pánvi na olivovém oleji opečte cibulku s česnekem a šunkou lehce do zlatova.

2. Mezitím dejte rozehřát troubu na 180°C.

3. Orestovanou směs přendejte do větší mísy, přidejte cuketu,  mozzarelu, tvaroh a vše lehce osolte a opepřete. Důkladně promíchejte.

4. V menší misce smíchejte mouku s kypřícím práškem, přidejte jemně ušlehaná vajíčka a hmotu rukama zpracujte. Budou tam menší hrudky, ale to nevadí.

5. Obsah menší misky přelijte do té větší a těsto finálně v ruce zpracujte, ať se vše propojí.

6. Celou směs přeneste na menší vymazaný (případně pečícím papírem vystlaný) plech (o rozměrech cca 20 x 30 cm).

7. Těsto uhlaďte a navrch nastrouhejte na jemno parmazán.

8. Dejte péct do trouby asi na 45 minut, až bude sýr na povrchu krásně zlatavý.

Původní recept: Albert v kuchyni.

Tento příspěvek najdete i na mých nových stránkách: 

MAMOU-STYLOVE.CZ

kde najdete mnohem více receptů a všechny moje nové články.

6 komentářů:

  1. Dobrý tip, ale mám obavu, že Domi tohle neskousne, doslova.) Vybíravá princezna:) Jinak to mám přesně takhle: něco s iblíbím a vařím to furt.) Teď aktuálně krůtu na zelenině a houbový rizoto.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš Iri? Sára se po tom může utlouct, takové zaručené jídlo, které vždy sní :-) Jestli nemá ráda cuketu, tak v tom ani není poznat, během pečení se rozpadne, ale koláč je díky ní krásně naducanej :-)

      Vymazat
  2. Hmmm,to zni zajimave,cuketu miluji,jen jsem si jista,ze parmazan by me ta moje mila dvojcatka nezkousla,to je jako kdyz jsem jim ho dala do testovin s nivou,najednou jejich nejoblibenejsi pokrm se syrovou omackou byl...me to nechutna....proste aromaticke ci vyraznejsi syry ne e.Kazdopadne nevidim problem ho nahradit ci vynechat,takze ekuji za tip.Jinak uprime,ani moc zadny pokrm zas tak do kola netocim,kdyz pominu testoviny na mraky zpusobu,ale co nase deti muzou nekolikrat do tydne,je poctiva domaci vyslehana br.kase s maslickem,tu muzou jak s masickem k obidku,tak klidne samotnou k veceri,proste kase je kase.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten parmazán jde nahradit i jiným strouhaným sýrem, my ho zase doma máme rádi :-) Řekla bych, že v tomto receptu je hodně prostoru na improvizaci :-) Joo kaše je báječná, tu mám moc ráda, jen naše potvůrka zase nic kašovitého nejí, takže tam zase úspěch neslavíme my :-) Ale časem se to snad změní :-)

      Vymazat
  3. Jee, tohle uz jsem dlouho nejedla. Mamka delala neco podobneho v dobe, kdy vyjely recepty na cuketove buchty, bramboraky s cuketou a jine veci. U nas s parmezanem neni problem, maly miluje i syrecky a jine vonave dobroty.
    Recept si ulozim, diky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. jeej mňam, takýto podobný robím, už sa teším na cukety zo záhrady :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.