14. června 2013

«Recept» Špagety s uzeným tofu v rajčatové omáčce

Jako bývalá vegetariánka stále nedám dopustit na bezmasé pokrmy a sójové výrobky u nás mají svoje stálé místo. Tyto špagety s tofu dělávám téměř každý týden, patří už k naší obědové klasice. Jsou extra rychlé a chutné jakbysmet ;-)


Ingredience na 2 porce:
  • půlka balení špaget (mám oblíbené celozrnné od Alnatury z DM)
  • 1 větší kostka uzeného tofu 
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku (záleží na vašich chutích)
  • olivový olej
  • strouhaný sýr na posypání
  • koření: oregano, bazalka, sůl a pepř
  • případně 1 cuketa

Postup:

1. Uvařte špagety dle postupu na obalu.

2. Mezitím ve větší pánvi orestujte na olivovém oleji cibulku, po chvíli do ní přidejte tofu a lehce opečte.

3. Můžete přidat i cuketu nakrájenou na menší kousky. Lehce osolte a okořeňte dle libosti a přilejte do směsy trošku vody a nechte cuketu podusit než bude měkká cca 5 minut.

4. Na závěř do pánve přilejte obsah plechovky nakrájených rajčat (trošku můžete i zředit vodou), prolisujte česnek a ještě dle chuti přisolte a opepřete.

5. Pod pokličkou nechte ještě tak 3-5 minut probublat, aby se spojily chutě.

6. Omáčku smíchejte se špagetami a podávejte s nastrouhaným sýrem a případně čerstvou bazalkou ;-)


Jak jste na tom s bezmasými obědy vy, mají u vás stálé místo? Jestli ano, co patří k vaším oblíbeným receptům? 

Btw: pokud hledáte inpiraci právě na bezmasé pokrmy, Kusanec nedávno na svém blogu dávala tip na kuchařku plnou takových jídel ;-)


18 komentářů:

  1. Hmm,vypada to dobre,vlastne omacka bez tofu je takova zakladni,loupana rajcatka jsem se take nacila kupovat a bez cesneku,cibulky a ostatnich by to nebylo ono,takze dekuji ta tip pridat tofu.Jinak bezmase obedy mame celkem casto,ale zas vim,ze deticky maso potrebuji.A muj oblibeny recept jsou dozajista take testoviny ale zas treba se syrovou omackou a zeleninou,hlavne spenatem ci brokolici nebo nase oblibene zapekane brambory opet se spenatem a treba smetanou a rozmarynem.Celkove pouzivam listovy spenat casto.

    OdpovědětVymazat
  2. robievam :D tiez skor inklinujem k zeleninovym jedlam, milujem a cast robievam tradicne slovenske dobroty... maso obcas, ked frfle muz :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, pánové se bez masa neobejdou :-) Toho svýho jsem už neučila jíst pár bezmasých jídlel, ale stejně pak jde ujídat ty jeho salámky :-)

      Vymazat
  3. Taky vařím ráda tuto kombinaci;-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super recept, my něco podobnýho děláme se slaninou.), ale tofu bychom konečně mohli vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ak sa nehnevas vytlacila som si tvoj recept! prisiel mi uplne vhodne, hladala som nieco s tofu a toto sa mi moc paci!

      Inak dnes recenzia na super jednorazovu masku :) Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/06/pouzivate-jednorazove-pletove-masky.html

      Vymazat
    2. Iri: no tou slaninou to můžeš ještě vylepšit, klidně tam může být oboje..

      Vymazat
    3. Biancaprincipessa: No tak to mám radost, můj recept ožil, ať chutná! Na masku kouknu, díky :-)

      Vymazat
  5. Super recept, tofu me vubec nenapadlo :-). Dnes jsem do podobne omacky nakrajela kousek sunky, ale to je takova rychla nouzovka. Diky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tofu má právě dost bílkovin, takže hodně zasytí a uzený obzvlášť dobře chutná :-)

      Vymazat
  6. To je nase nejoblibenejsi jidlo :-), jen ho delame bez tofu, ale urcite to vyzkousim s tofu, nastesti to u nas ji vsichni.

    OdpovědětVymazat
  7. recept přesně pro mě!rychlý a jednoduchý! :) díky za tip!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Mńam, už jenom to uzené tofu mi říká že to bude dobrota.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Akurát som to varila, ale s malými zmenami - nenašla som v obchode tofu, tak som tam dala balkánsky syr, ktorý sa rozpustil, ale musím povedať, že výbornú chuť to nijako neovplyvnilo - za to môže asi ten cesnak a tony bazalky a oregana :D som síce zarytý mäsožravec, ale takéto vegetariánske mňamky sú super (hlavne v týchto letných horúčavách)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S bazalkou a česnekem je snad všechno dobrý :-) S tím balkánským sýrem to zní zajímavě :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.