28. června 2013

«Recept» Zdravé mlsání po australsku - Lamingtons

O tradičních pokrmech Austrálie vůbec nemám páru. Za celou dobu našeho pobytu tam jsem nenarazila na žádnou vyloženě australskou specialitu (jak jsem psala už tu). Až nedávno jsem hledala nějaký recept s kokosem a narazila na zajímavé kokosové kostičky právě od protinožců. Ejhle ono vážně něco existuje! A je to ke všemu strašně dobré, plné bílkovin a celkem jednoduché. Představuji vám tzv. Lamingtons ve zdravější verzi.


Ingredience:
  • 6 vajíček
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku jemně strouhaného kokosu
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 hrnek malin (lze použít i mražené)
       -----------------------------------------------
  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Postup:

1. V mixéru rozemelte 1/2 hrnku strouhaného kokosu úplně nejvíc na jemno, co to jde, a dejte ho bokem.

2. Rozehřejte troubu na 160°C.

3. Ušlehejte vajíčka, med a vanilkovou esenci do krémové konzistence.

4. Do směsi přidejte kokosový olej a ještě pořádně prošlehejte.

5. Nakonec přisypte rozemletý kokos s práškem do pečiva a znovu pořádně promíchejte.

6. Těsto nelijte do vymazané čtvercové formy/pekáčku o délce jedné strany cca 20 cm.

7. Vrch rovnoměrně posypte malinami a dejte péct na 50 minut až bude povrch lehce zlatavý a uprostřed nebude tekutý. Celkově "koláč" bude hodně měkký a velmi křehký i trošku nevzhledný. Ale to je v pořádku.

8. Nechte vychladnout asi 20 - 30 minut.

9. Až je "koláč" zcela studený, nakrájejte ho ideálně ještě v pekáčku (při vydělávání by se mohl rozpadnout) na malé kostičky (cca 3x3 cm).

10. Připravte si polevu: Čokoládu nalámejte na malé kousky a společně s kokosovým mlékem dejte vařit. Pozor, musí se hlídat a stále míchat, aby se nepřipálila. Až bude celá rozpuštěná, poleva je připravená. Do menší misky si nachystejte zbývající strouhaný kokos (cca 1 hrnek).

11. Nyní už můžete jednotlivé kostičky koláče natírat čokoládou ze všech stran pomocí jídelního nože. Až je všechny máte pokryté polevou, velmi jemně a opatrně je obalte v nachystaném kokosu.

12. Hotovo :-) No řekněte, nevypadají báječně? Pokud je nesníte hned, uchovávejte je v lednici maximálně po dobu 4 dní.


Původní recept: Thehealthychef.com.
*
Připomínám, že 1.7. bude končit sledování blogů přes Google Reader. Ale já jedu dál! Číst mé příspěvky můžete i nadále třeba přes Bloglovin ;-)
 *

4 komentáře:

  1. No mnamka,kokos primo zboznuji,hodne me to pripada kokosove kosticky namacene v cokolade a pak obalovane v kokosu,co vzdy na Vanoce pece ma mamka a ja je miluji vic nez rohlicky.Sice kokosovy olej a vanilkova esence jsou v nasem mestecku nedostatkove zbozi,ale nedalo by se necim nahradit???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si zase s přítelem dělali srandu, že je to vaječná amoleta v čokoládě a kokosu :-) To vajíčko ty kostičky právě dělá krásně měkké a nadýchané, jen bohužel moc dlouho nevydrží jak jiné cukroví..Kokosový olej by snad šel nahradil olivovým a vanilková esence vanilkovými semínky z van. lusku. Ale myslím, že ji seženeš, dělá ji teď třeba dr. Oetker ;-)

      Vymazat
  2. Tenhle dezert znám z NZ, v trochu jednodušší, neméně lahodné variantě - piškotovou buchtu rozkrájet na kostky, máčet v čoko polevě a obalovat v kokosu. Zrovna nedávno jsem na to vzpomínala a nemohla si vzpomenout na název, děkuji za připomenutí :-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to má víc verzí, ale věřím, že ta piškotová je taky dobrá :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.