5. července 2013

«Recept» Bylinkové kostky s podmáslím

Poslední dobou mi dcera vůbec nechce jíst chleba a cpát ji jenom bílýma rohlíkama nechci. Takže jsem se porozhlédla po nějakém receptu na pečivo, které by jí mohlo chutnat a nám taky. Tady ty bylinkové kostičky mají velkou výhodu, že jsou rychle hotové, velmi jednoduché a po bylinkách krásně voňavé, že není potřeba je ani příliš solit. Navíc si můžete navolit jejich velikost, aby byly dětem akorát do ruky.
(Mimo to jsem ještě zkoušela pletýnky od Kivi (kdo sleduje můj FB, mohl výsledné dílo už vidět) a po těch se rovněž slehla zem, doporučuji!)

Co dáváte dětem za pečivo vy? 


Ingredience:
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté 
  • 2 hrnky špaldové mouky hladké (nebo případně hladké mouky)
  • 1 sáček bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrnek másla nakrájeného na malé kostičky
  • 4 snítky rozmarýnu, pažitka, bazalka (bylinky dle chuti)
  • 1a1/2 hrnku podmáslí + cca 1/2 hrnku na potření 
Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 230°C a nachystejte si 2 plechy vystlané pečícím papírem.

2. Ve velké míse smíchejte mouky, prášek do pečiva, sodu, cukr a sůl.

3. Do mísy přidejte na kostičky nakrájené máslo a pořádně rukama spojte se sypkou směsí.

4. Až vznikne jemná drobenka, přisypte bylinky dle chuti a opět promíchejte.

5. Nakonec velmi pomalu za průběžného míchání přilévejte podmáslí.

6. Všechno zpracujte na vláčné těsto.

7. Přeneste těsto na pořádně pomoučněný vál nebo kuch. desku a ještě ho v mouce oválejte a lehce otlučte o plochu, aby bylo pevné a nerozpadalo se. Následně ho rozválejte na větší čtverec a vykrajujte v něm malé čtverečky. Velikost záleží na vás, já dělala cca 3x3 cm.

8. Vykrojené kostičky přeneste na plech (nechejte mezi nimi malé rozestupy, v troubě nakynou) a potřete je podmáslím. Pečte 10 - 15 minut lehce dozlatova.

Tip: Upečené a vychladlé kostky můžete dát i na mrazák a vždy je rozpéct čerstvé.


Původní recept: Marthastewart.com.

14 komentářů:

  1. Hmmm,to zni zajimave a jako obcasne zpestreni super,jen nevim,jak k beznemu vareni kazdodennich obidku,veceri a peceni sladkych zalezitosti bych k dvojcatkum zvladla pect jeste pecivo,ktere deti konzumuji temer kazdy den,ale chapu,ze jako obcasne peceni je to super.Me nastesti chleba oba basti o sto sest a mam to stesti,ze me sestrenka obcas doveze kvalitni kvaskovy od strejdy pekare be ecek a podobnych nesmyslu,takze i zamrazim a je to super.Jinak uz kupuji i pecivo celozrne a vicezrne,dokonce me to doktor pro deti jiz doporucil na dobre traveni a stolici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když Ti to děti jí, tak to je jiná. Já do dcerky chleba nedostanu ani za nic (jen rozmočený v polívce) a to jsem zkoušela několik druhů! Takže jen rohlíky. Tak zkouším různé alternativy :-) A toto je celkem rychlé :-)


      Vymazat
  2. Tak ty se ti vážně podařily.
    Vypadají úžasně! :P

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je supr recept, ukládám si, moc se mi líbí! :-) A nemusí se aspoň čekat na vykynutí těsta, takže rychleji hotové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, líbilo se mi, že jsou hotové cobydup :-)

      Vymazat
  4. Prima recept, ten bych mohla zkusit:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají moc hezky.
    Pikolínka jí chleba bez problémů, jen pořád vymýšlím, co ji na něj dát, aby nejedla pořád dokola to samé. Takže teď zkouším různé druhy pomazánek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, to máš jednodušší, naše malá je prostě vybíravka :-) Jinak na chleba dávám lučinu, avokádo a nebo různé tvarohové pomazánky :-)

      Vymazat
  6. Super, píšu si a vyzkouším. Uvidíme co na to Mládě řekne:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.