26. července 2013

«Recept» Jahodové taštičky

Jahodami se to hemží všude, kam se podíváte. Miluji je jen tak, takže vždy než se rozhoupu z nich něco upéct, už není z čeho :-) Ale aspoň do jednoho receptu jsem je použila. Tyto ovocné taštičky mě nalákaly tak, že jsem je musela vyzkoušet! Sice je jejich tvorba trošku zdlouhavější, přesto nijak náročná. Takže je jistě také zvládnete. Pokud náhodou jahody zrovna nevyhledáváte, jednoduše je nahraďte nějakým jiným druhem ovoce (malinami, borůvkami apod.). 


Ingredience na 9-10 taštiček:

Těsto:
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 1 hrnek špaldové mouky hladké 
  • (nebo případně 2 hrnky hladké mouky)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek na malé kousky nakrájeného másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
Náplň
  • 1 a 1/2 hrnku na kousky nakrájených jahod
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vymačkané citronové šťávy
  • 1 vejce (na potírání)

Postup:

1. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem a máslem. Rukama vypracujte těsto, mohou tam zůstat malé hrudky másla.

2. Rozmíchejte vajíčko s mlékem a přilijte do těsta. Opět těsto pořádně uhněťte. 

3. Těsto rozdělte na 2 rovnoměrné části, zabalte je do fólie a dejte chladit do lednice na 1 hodinu.

4. Cca po hodině začněte připravovat náplň: do malého hrnce dejte kromě vajíčka všechny suroviny a zhruba 5 minut za průběžného míchání vařte (spíše při střední teplotě), směs by měla lehce zhoustnout a připomínat marmeládu. Pak nechte vychladnout.

5. Předehřejte troubu na 180°C a vystelte plech pečícím papírem. 

6. Vytáhněte z lednice 1 část těsta a rozválejte ho na tenký obdélník. Vykrajujte z něj menší obdélníčky zhruba 3 x 4 cm velké. Můžete si vykrojit jeden a pak podle něj obkrajovat ostatní, aby měly všechny stejnou velikost. 

7. Obdélníčky si přeneste na plech a začněte je vrstvit jahodovou směsí. Nechte cca 0,5 cm volno od okraje. Pokud vám náhodou náplň přeteče, nevadí, mně se to také stalo :-)

8. Volné okraje obdélníků potřete rozšlehaným vajíčkem.

9. Rozválejte druhou část těsta a vykrájejte menší obdélníky, stejně jako u bodu č. 6. 

10. Opatrně je pokládejte přes první várku obdélníčků pokrytých náplní. Okraje prstem nebo vidličkou přitlačte k sobě.

11. Zbytkem vajíčka potřete již vniklé taštičky, jak po obvodu, tak i po celém povrchu.

12. Dejte péct na cca 30 minut, uvidíte až budou lehce nazlátlé.

13. Podávejte ideálně ještě teplé, třeba se zmrzlinou. Za studena jsou ale také dobré ;-)


Původní recept: Kingarthurflour.com.

Jak máte jahody nejraději vy?

13 komentářů:

  1. Ahoj:-), náhodou jsem narazila na tvůj blog a moc se mi líbí. Přijde mi nápaditý, originální, nejsem tu rozhodně naposledy, ráda tě budu follow:-). Jinak ty taštičky vypadají výborně, ráda koukám recepty zkouším:-).
    http://glamourandbeautyforyou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji, jsem ráda, že se ti tu líbí :-) Díky za follow!

      Vymazat
  2. Ja mam jahody taky nejradeji jen tak rovnou do pusy. Letos jsme si koupili formicky na nanuky, tak delam aspon zmrzlinu. Az bude Erwin vyzadovat sladke svacinky, tasticky mu upecu.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovinka mam v troube ovocny kolac s naplni z kysane smetany,jen jsem hrusky nahradila merunkama z nasich stromu,takze sezoni ovoce miluji a letos jsem konecne detem taky zacala radne peci,kdyz uz muzou pekne kousat.Jinak nasi maji jahody nejlepe jen tak,omyte v misticce rozpulene,aby pekne pustili stavicku a posypane hnedym cukrem,pokud nejsou moc sladke.No a ja si letos zamylovala kaloryctejsi bombu,take cerstve,s vychlazenou smetanou,ale nemusi byt ta nejtucnejsi,hi,hi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jahody se smetanou, tak tomu se nic nevyrovná!

      Vymazat
  4. Vypadaji úžasně;-) chutnaly by mi.

    OdpovědětVymazat
  5. Bez jahod bych nemohla žít!:-)) Super recept:-)

    OdpovědětVymazat
  6. teda super recept, urcite zkusim!!:)
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem na váš blog prvně narazila a hned tak báječný recept! Už delší dobu mám pro inspiraci uloženou fotu něčeho velmi podobného (místo jahod třešně) a nemohla jsem přijít na to, jaké těsto použít...tudíž jsem opravdu ráda za tento objev.
    Jdu prohlížet co dalšího váš krásný blog skrývá ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.