6. září 2013

«Recept» Pão de queijo (alias sýrové kuličky z tapiokové mouky)

Moji dlouhodobí čtenáři blogu si možná ještě pamatují, jak jsem vyráběla sýrové kuličky (recepty zde: 1. a 2.), které by se měly co nejvíce podobat těm vláčným a voňavým sýrovým bochánkům, které servírují hned na úvod v Ambiente Brasilero. Po mém prvním chuťovém seznámení s nimi jsem si totiž objednala jejich přídavek a pak doma o nich nepřetržitě snila. Až jsem se rozhodla si je sama vyrobit. A vypadá to, že jsem se konečně dopracovala k té správné verzi. Těm originálním, kvůli kterým můj hon za dokonalými sýrovými bochánky začal, mohou levou zadní konkurovat. Ba co, určitě je i předčí!


Základem těchto nadýchaných kuliček je tapioková mouka. Jedná se o velmi jemný škrobovitý prášek, který je navíc bez lepku, takže tyto kuličky mohou i lidé trpící celiakií. Jako bonus je hodně výživná a dobře stravitelná, takže pro děti zcela ideální. Jediným jejím mínusem je, že se velmi špatně u nás v českých kotlinách shání. Já ji pořizovala zde, kde najdete i její obsáhlejší charakteristiku (v obchodě jsem byla přímo osobně a musím ho moc doporučit, najdete tam plno dalších pokladů a jeho provozovatelé jsou strašně příjemní a odpoví vám na každý dotaz). Pokud jste už někdy ochutnali třeba Bubble Tea, tak vězte, že ty kuličky v nápoji jsou právě z této mouky :-) 

Dalších ingrediencí je už kromě sýru poskrovnu a celková příprava je vážně jednoduchá. Nechápu, že jsem si celou dobu myslela, jak budou bůhvíjak složité. Děti je budou také milovat a jsou i pro jejich bříška velmi vhodná. 

Ingredience (na cca 3 plechy kuliček):

  • 500g tapiokové mouky
  • 200g strouhaného parmezánu (nebo případně čedaru)
  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1/2 hrnku rozehřátého rostlinného oleje 
  • sůl (podle uvážení, jestli jsou pro děti nebo ne, já dala jen špetku a stačilo to)
  • pepř opět podle uvážení

Postup:

1.  Nastrouhejte si na jemno sýr.

2. Rozehřejte mléko i olej (pozor aby nezačal prskat).

3. Ve větší nerezové míse smíchejte mouku s olejem a mlékem. Podle chuti osolte a opepřete. 

4. Vše promíchejte a přidejte ke směsi ušlehaná vejce a nastrouhaný sýr. Hezky rukama vše prohněťte.

5. Nechte těsto nejméně 15 minut odpočívat. Mělo by zhoustnout.

6. Mezitím si předehřejte si troubu na 180°C.

7. Asi po čtvrt hodině zkontrolujte těsto. Pokud bude stále řídké, vezměte větší hrnec a dejte v něm vařit vodu. Postavte mísu na hrnec s vroucí vodou a míchejte dokud těsto nezačne pořádně houstnout. Sýr se začne lehce rozpouštět, takže bude dělat jako by hrudky, ale to nevadí, v troubě se opět rozpustí a spojí s moukou. Až bude těsto hustší, dejte mísu bokem a nechte směs vychladnout.

8. Vychladlou a zhoustlou směs (bude připomínat pudink) můžete začít tvarovat do kuliček a dávat na pečícím papírem vyložený plech.

9. Jestli se kuličky na plechu trošku roztečou, vůbec nebojte, v troubě se zase hezky vytvarují a zvednou :-)

10. Dejte je do trouby (ideálně horkovzdušné) péct na 10-15 minut, lehce dozlatova.

11. Kuličky je nejlepší podávat ještě trochu teplé, aby se v nich sýr hezky táhl. Ale za studena si na nich také pochutnáte. Vydří až dva, tři dny. Jen je nedávejte do lednice, jako my, to pak pěkně ztuhnou a musíte je opět rozpékat, aby nabyly svoji původní úžasnou vláčnou formu :-)


Původní recept: Sidenius.webgarden.cz.

4 komentáře:

  1. Tak o tapiokove mouce už dlouho přemýšlím, takže už vím, že se sehnat dá, díky; -) V ambiente sýrové kuličky sním i za manžela. Tvé články o nich na blogu mě kdysi hned napoprvé zaujali. Takže je to konečně to pravé? Až koupím mouku, tak první recept z ní bude tento.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutnají výborně, možná i líp než z Ambiente ;-) Sice se mi nepodařilo udělat takové hezké a pravidelné kuličky, ale aspoň jde poznat, že jsou domácí ;-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.