11. října 2013

«Recept» Obědový salát z quinoi, ředkviček a avokáda + tip na precizní krájení


Dneska vám dám pohov od dýně a uvařím vám lehký ale přesto výživný oběd plný samých prospěšných látek a vitamínů. A navíc zaručuju, že si na něm i pochutnáte. Zkuste ho doma nabídnout i vašim partnerům / manželům a dejte mi vědět, jak jim chutnal. U nás doma zmizel s vylízaným talířem i přesto, že jsem při servírování zaslechla nějaké remcání :-)

K jeho přípravě si připravte i kvalitní nůž, nejlépe keramický, který neničí vitaminy obsažené v zelenině a zároveň má ostrou čepel na bezchybné krájení. Já nedám dopustit na tento z e-shopu Popron. Na krájení ovoce a zeleniny mi přijde opravdu skvělý. Zvládne také nařezat i pečivo a maso. Jen se s ním musí zacházet opatrně, aby nespadl na zem, takto jsem zničila ten můj předchozí. Přeci jen keramika je křehká :-)

Čím krájíte doma vy? Máte klasický ocelový nůž, nebo fandíte těm keramickým?


Ingredience:
  • 1 hrnek suché quinoi
  • 1 avokádo (může být i tvrdší)
  • 2 menší svazky ředkviček
  • 1 okurka hadovka
  • 1 malá cibule (ideálně šalotka)
  • 150g kuřecích prsíček (vegetariáni mohou místo nich dát tofu nebo je úplně vynechat)
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí
  • 1/2 hrnku sušených švestek
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • šťáva z půlky 1 velkého citrónu nebo 1 menšího
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 kostky zeleninového bujónu bez glutamátu
  • sůl a pepř
  • kvalitní a ostrý nůž


Postup:

1. Uvařte dobře propláchnutou quinou v 1/2 kostce bujónu (na 1 hrnek suché quinoi připadá 1,5 hrnku vody, vaří se  po dobu cca 20 minut).

2. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky a orestujte je na olivovém oleji dozlatova. 

3. Nakrájejte na malé kousky ředkvičky, okurku, cibulku a všechno dejte do větší mísy. 

4. Uvařenou quinou nechte vychladnout.

5. Kuřecí kousky přidejte v zelenině.

6. Nasekejte na malé kousky mandle, sušené švestky umyjte pod vodou a nakrájejte je také na malé kousky. Přidejte je do mísy.

7. Připravte si avokádo - oloupejte ho a nakrájejte na malé části. Dejte ho bokem a nastrouhejte si parmazán.

8. Vychladlou quinou přendejte do mísy a zamíchejte s ostatními ingrediencemi.

9. Šťávu z citrónu smíchejte s olivovým olejem a balzamikovým octem a zálivku vlijte do salátu. Podle chuti osolte a opepřete.

10. Ve finále salát posypte parmazánem a ozdobte avokádem. Ať chutná!


Původní recept: Thekitchn.com.

A pokud mému blogu fandíte, dejte mu hlas ZDE. Děkuji!

2 komentáře:

  1. Já mám ty Tvé recepty tak ráda!!:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost :-) Kolikrát si říkám, jestli nejsou třeba až moc zdravé a dumám nad tím, jestli je vůbec někdo vaří :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.