15. července 2012

Zdravé mlsání pro děti - piškoty a muffiny

Ani jsem se nenadála a z našeho malého kojence žijícího pouze na mateřském mléce se najednou vyklubal človíček pojídající spoustu potravin. I když toho dcera ochutnala již mnoho, stále zůstává u zdravějších věcí bez ochucovadel, soli a pouze z hroznového cukru. Když jsem četla, že děti v jejím věku můžou piškoty, zarazilo mě, že je v nich tolik bílého cukru, pro ni zcela nevhodného. V obchodě jsem objevila i jiné alternativy, například piškoty ze špaldové mouky z Biopekárny Zemanky, ale za obsah sáčku mi cena přišla vysoká. Tak jsem se rozhodla piškoty z kvalitních surovin upéci doma. Dceři chutnají a já mám čisté svědomí, že dostává jen to nejlepší. Inspiraci jsem našla na tomto webu (najdete tu spoustu sladkých i slaných receptů pro děti), recept níže.

Ingredience:

2 bílky (pokud možno z vajec od ekofarmářů)
4 žloutky (pokud možno z vajec od ekofarmářů)
120g hroznového cukru
120 g špaldové mouky
20 g kukuřičného škrobu


Postup:

Nejprve si ušlehejte z bílků sníh a přidávejte cukr, až pěna bude zcela tuhá. Vmíchejte žloutky, mouku a kukuřičný škrob a vše smíchejte. Rozehřejte si troubu na 180°C a nachystejte si 2 plechy pokryté pečícím papírem. Následně pomocí malé lžičky dělejte z těsta malé hromádky a dávejte na plech. Až budete mít plechy naplněné, pečte asi 10 minut do zlatova. Můj výsledek vidíte níže. Povedly se mi opravdu pořádné piškoty, takže stačí dceři i půlka a má vystaráno :-)



Ty nejmenší, větší děti i dospělé zase jistě potěší recept na KUKUŘIČNÉ MUFFINY, které jsem si nedávno vypůjčila od Kivi. V původním receptu jsem obměnila pouze máslo za kokosový olej a do verze pro dospělé jsem přidala navíc čokoládu a brusinky.

Ingredience:

1 hrnek kukuřičné mouky
1 hrnek pšeničné hladké mouky
1/3 hrnku hroznového cukru
1 a 1/2 kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
3-4 polévkové lžíce kokosového oleje
ovocná přesnídávka bez přídavku cukru
1/2 hrnku jablečné šťávy bez přídavku cukru
1 žloutek (pokud možno z vajec od ekofarmářů)

Do dospěláckých pak dle chuti čokoláda, sušené ovoce, oříšky...

Postup:

Rozehřejte si troubu na 190°C. Ve větší míse smíchejte suché suroviny - mouky, cukr a prášek do pečiva. V menší míse rozmíchejte mokré suroviny - žloutek, přesnídávku, jablečnou šťávu a olej. Mokré suroviny vlijte do suchých a promíchejte. Hotové těsto už jen po lžičkách dávejte do formiček na muffiny. Do části muffinu pro dospělé můžete dovnitř těsta vložit nějaké "mňamky" navíc, viz výše. Jinak jsou muffiny málo sladké a někomu to může vadit. Následně pečte asi 30 min. - těsto by se nemělo lepit na špejli.



Rozmazlujete svoje děti a dáváte jim mlsat sladké?

Tento příspěvek najdete i na mých nových stránkách: 

MAMOU-STYLOVE.CZ

kde také naleznete všechny moje nové články.


6 komentářů:

  1. Alizie, super recept na piškoty. Já jsem je nedávno taky dělala, měla jsem teda jinší recept a nebyla jsem tak úplně spokojená. Nebo spíš... na chuť byly vynikající, ale já jsem měla představu, že budou takové tvrdší jako z obchodu. Každopádně synovi chutnaly hrozně moc, půlka toho jednoho piškotu by mu určitě nestačila, tak jako Tvojí dcerce :-) Já jsem je měla taky takové velké, některé i větší a to jsem malému dopřála tak tři a pak jsem ho musela jít nějak zabavit, aby na ně zapomněl :-)
    Jinak jsem moc ráda, že jsem Tě inspirovala ke kukuřičným muffinům, snad dcerce chutnaly :-)
    a děkuji za tip na stránky s recepty pro děti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto piškoty byly taky měkčí, s těmi z obchodu se nedají srovnat, teď zhruba po týdnu začaly tvrdnout, ale dceři tedy spíš chutnaly víc, když byly čerstvé :-) Já jí je totiž dávám až po jídle, kdy je už nacpaná, tak ten jeden (ze kterého sní tak půlku a zbytek všude rozpaplá) jí bohatě stačí :-)

      Vymazat
  2. aaa diky za baby recepty, ja posledni dobou resim, ze varim furt to same, takze super, hromada inspirace .) synovi davam pouze piskoty opavia, u tchyne dostal nejake jine a vydesilo mne, jak jsou sladke, br. a drahy jednou koupil pres me vyslovne upozorneni nejake shopper nebo co, a tam je dokonce napsano, ze jsou az od tri let .)) (syn ma 13 mesicu..) jinak teda na "mlsani", nebo spis aby se zabavil a neco hryzal, kdyz ho boli zuby, davam kukuricne krupky, ryzove kolecka od hippu (ty ma fakt rad), nebo ty piskoty a dost oblibena kvuli zubum je i mrkev - nezuzla ji, ale opravdu okusuje a ji.. kdyz obcas pribuzni prinesou nejake brumiky nebo nedej boze cokoladu, vsechno spapa maminka, a treba ten brumik mi prijde fakt priserny chutove (samozrejme i podle slozeni).. to uz radsi dam prckovi kousek buchty, kterou pecu, davam do ni trtinovy cukr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brumici a podobné mňamky bych takovým malým prckům taky nedávala, nedávno je testoval dTest a pěkně propadly ;-)

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že někdo odmítá ty humusy, co se u nás prodávají za nálepkou "zdraví" :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  4. ty piškotky jsou skvělé, moc se mi líbí, že učíte papkat děcka zdravěji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.