22. srpna 2012

Sušenková závislost třikrát jinak


Ten, kdo mě zná, ví, že vždy musím mít u sebe malou svačinku, kousek ovoce, a nebo restauraci v blízkém dosahu. Hladovění nesnáším, a proto jsem vždy připravená. Největší krizi mívám odpoledne mezi obědem a večeří, kdy se zároveň potřebuji něčím dobít. Také mám ráda, když mám doma něco malého a dobrého, co si mohu dát ke kafi a nebudu mít velké výčitky, že jsem si dala kalorickou bombu v podobě zákusku nebo čokolády....Sušenky jsem chtěla upéct už hrozně dlouho, jen jsem je stále odkládala, protože jsem měla za to, jak náročná bude jejich příprava. Když jsem objevila úžasný foodblog Kitchenette a tam na mě vykoukly ovesné sušenky ze samých zdravých ingrediencí, rozhodla jsem se jít do toho. A víte co? Od té doby mě postihla doslova sušenková mánie a každý týden musíme mít nové s jinou příchutí. Nosím je s sebou na výlety, procházky a už mockrát mě zachránily v hladové a mlsací nouzi. I partner má radost, konečně si nezaplácává žaludek tučnými a přesolenými brambůrkami, ale mými sušenkami a podle jeho slov má i mnohem více energie :-) S vámi se podělím o moje 3 favority snadných a zároveň chuťově výtečných sušenek alias cookies. A s velkou pravděpodobností brzy můžete čekat pokračování ;-)

Ovesné sušenky

Ty jsem zcela převzala ze zmiňovaného blogu Kitchenette, takže skočte sem pro recept, jsou opravdu výborné, mají jen jednu nevýhodu, že doma moc dlouho nevydrží a rychle se po nich slehne zem ;-) Přisypat do těsta můžete i kokos, je po upečení hezky křupavý..


Banánové sušenky

Tyto sušenky zvládne i dítě, jsou strašně jednoduché a velmi rychlé. Jestli máte doma už trošku dozrálejší banány, v tomto receptu je oceníte.

Ingredience:

2 zralejší banány
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
4 polévkové lžíce celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové
1 lžička skořice
2 lžičky třtinového cukru

Postup:

Rozehřejte troubu na 180°C. Rozmačkejte banány a přidejte je do mísy. Následně k nim přisypávejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte. Nachystejte si 2 plechy pokryté pečícím papírem. Z těsta dělejte malé kuličky, které dávejte na plech a lehce je připlácněte. Nechte mezi nimi větší rozestupy, během pečení vyskočí a mohly by se spéct dohromady. Pečte 15-20 minut do zlatova. Těsto by se nemělo lepit, ale bude stále měkké. Po vychladnutí se můžete zakousnout a vychutnat si intenzivní banánové aroma. Já je měla měkčí i po vychladnutí, takže sušenky vyloženě nechroupaly, ale na chuti to nic neubralo :-)



Kokosovo-čokoládové sušenky

Také by se dalo říci čokoládové kokosky. Pokud milujete hořkou čoládu a kokos, toto je recept přímo pro vás. Postup je opět velmi jednoduchý a rychlý.

Ingredience:

2 hrnky nastrouhaného kokosu
1/2 hrnku kakaa v prášku
1/2 hrnku medu (zhruba 3 větší polévkové lžíce)
2 vajíčka
2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Rozehřejte si troubu na 180°C. V míse smíchejte všechny ingredience a velmi dobře promíchejte, nejlépe rukama. Nachystejte si 2 plechy s pečícím papírem a pomocí lžičky těsto dávejte na plechy až vzniknou malé placičky o průměry cca 3 cm. Pečte 15-20 min. Následně nechte vychladnout a pak hurá do čokoládovo-kokosového opojení!

 


8 komentářů:

  1. Alizie, všechny sušenky vypadají krásně. Já jsem taky hodně sušenková a ty domácí jsou prostě stokrát lepší jak kupované. U nás manžel na sušenky moc není a pro malého byly všechny vždycky moc tvrdé, takže si je peču většinou jen pro sebe a dám třeba mamce, tak je ta motivace k pečení taková menší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé a teď se dívám, že ty ovesné sušenky jsi vzala přesně z toho foodblogu jako já, mám je taky u sebe, ale jak už to u mě bývá, trochu jsem ten recept předělala, takže jsem zdroj už ani neuváděla, ale původní myšlenka udělat ovesné sušenky je právě z onoho kitchenette :-)

      Vymazat
    2. Tak to mám štěstí, že mám doma vděčného strávníka, přítel sušenkami nepohrdne, spíš naopak :-) Jen pro sebe by mě to asi taky moc nebavilo, ale aspoň by vydržely déle :-) Teď mě napadlo - ty banánové jsou hezky měkké a když vynecháš sodu, sůl a cukr nahradíš za hroznový, tak by to mohl i malý ;-) Jinak ty Tvoje ovesné taky vypadají dobře, věřím, že byly dobré!

      Vymazat
  2. Mám to stejně, pořád s sebou musím mít alespoň malou svačinku. V autě si schovávám vždy alespoň něco:-)) V kabelkách stejně tak..
    Recepty vypadají výborně, myslím, že bych s nimi měla doma úspěch...vyzkouším rozhodně ty ovesné, vypadají super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou moc dobré, i chlapům, kteří ovesnýma vločkama pohrdají, mooc chutnaly ;-)

      Vymazat
  3. Výborný tip a skvělé ovesné sušenky (hned jsem je musela vyzkoušet). Děkuju!

    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Áááách, ty kokoso-čokoládové teda jsou! Jen to patlání na plech mě moc nebaví :-/ Ráda dělám sušenky tak, že z těsta vyrobím válečky, nechám zatuhnout a krájím - je to rychlé a sušenky jedna jako druhá. S tímto těstem to nejde, ale neznamená to, že jsem je dělala naposled :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je asi nejotravnější část z toho pečení to formování na plech :-) Ale za výsledek to stojí! ;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.