29. listopadu 2012

Po porodu zpátky do kondice II.

EXERCISING MUM
Zdroj: www.fit-tlv.co.il

Jak jsem ve svém předchozím příspěvku slíbila, představím vám par cviků vhodných po porodu a ukážu, na co se zaměřit, aby se vám zpevnila postava a hlavně bříško, a jaké zásady při tom dodržovat.

V hlavní roli břišní svaly
Břišní svaly jsou po porodu rozestouplé a neforemné a břicho pěkně rozkydlé. Proto je nejvyšší čas s tím něco začít dělat a krok po kroku břicho zpevňovat. Důvodů, proč to jen tak nenechat být, je hned několik. Zpevněné bříško nemá totiž pouze estetický efekt, ale také velký zdravotní význam. Pevné břicho vám drží celý trup a když není zpevněné, zabíráte zády, které se časem ozvou a začnou pěkně bolet. A když zvedáte a nosíte každý den miminko, nenechají na sebe bolavá záda dlouho čekat. Dalším důvodem proč si zpevnit břicho a zejména svaly pánevního dna je inkontinence. S tím dámy přece problémy mít nechceme, přitom stačí pár jednoduchých cviků na jejich posilnění. A další důvod je ten estetický, kdo by chtěl mít vypouklé a nevzhledné břicho, s překypující pneumatikou kolem pasu, že?

Kdy a s čím začít?
I když máte chuť se do cvičení vrhnout ihned, co se vrátíte z porodnice, na větší výkony raději počkejte až po šestinedělí. Tělo potřebuje nějakou dobu na zotavení a zahojení se a nedoporučuje se během tohoto období příliš fyzické aktivity. Kolem miminka budete mít jistě lítání až až :-) Jediné, co můžete začít zpevňovat a co potřebuje vaši velkou pomoc je pánevní dno. Pokud tedy v šestinedělí nevydržíte v klidu, zaměřte se na cviky na aktivaci pánevního dna. Skvělé jsou k tomu tzv. Kegelovy cviky, které mimo jiné přinesou i benefit v podobě lepšího sexuálního prožitku. O co se jedná a jak je cvičit najdete například na tomto odkaze. Celkem hezky popsané cviky na zpevnění pánevního dna najdete taky tu. Stačí pár minut denně a výsledky se jistě brzy dostaví.

Pokud se budete po šestinedělí cítit fit a doktor vám to schválí, můžete se pomalu vrhnout na pokročilejší cvičení a především na zpevňování. Zkuste do svého celodenního harmonogramu postupně začleňovat pár minut cvičení a postupně přidávejte na délce i intenzitě. Já cvičila podle cviků z knihy Deník nastávající maminky, které jsem vám naskenovala níže.

cviky za zpevneni postavy po sestinedeli
 
 

Mimo cviků na pánevní dno se především zaměřte na posílení šikmých břišních svalů. Až teprve po jejich zpevnění přicházejí na řadu přímé břišní svaly, takže s klasickými sklapovačkami nějaký čas ještě počkejte. Platí také pravidlo, že nejprve by se měly zpevnit svaly vnitřní (z těch pekáč buchet na břiše mít nebudete, ale zase je potřebujete pro správné zpevnění trupu) a až potom budovat svalovou hmotu těch vnějších, které už jsou vidět a bříško vyrýsují. Začít můžete například s nenáročnými úklony do stran, viz obrázek níže.

uklony na zpevneni sikmych brisnich svalu
Zdroj: www.fitweb.cz

Skvělé jsou i například cviky od Hanky Kynychové na tomto videu.


Po zpevnění šikmých břišních svalů se můžete pomalu zaměřit i na ty přímé. Užitečné video, se kterým si přímé břišní svaly zpevníte a zapojíte i pánevní dno, najdete níže.

Na celkové zpevnění celé postavy se mi nejvíce osvědčil Pilates. Hlavní jeho doménou jsou právě cviky zaměřené na posílení vnitřních svalů, zpevnění a protažení celého těla. Postava vám pomocí jeho pravidelných cvičení zeštíhlí a protáhne se - od palce na noze až po uši :-). K mým oblíbeným internetovým cvičícím sériím patří ty od Winsor Pilates. Najdete je na YouTube, například toto níže. Ze své zkušenosti však doporučuji se porozhlédnout po fit-studiu ve svém okolí, pilates se dnes cvičí už téměř všude. Týmový duch vás povzbudí a neodpadnete ihned po pár cvicích, což by se vám mohlo přihodit doma. Pokud vám pilates nevyhovuje, do kondice vás vrátí i plavání, poweryoga a cvičení podobného typu, během kterého se nezapotíte, což může mít neblahý vliv na vaše mléko, pokud kojíte. Jestliže už nekojíte vrhnout se můžete i na běh a jiné intenzivnějí cviky.


Pokud ve pravidelném cvičení (alespoň 2x týdně) vytrváte, spojíte to s nějakou příjemnou procházkou s kočárkem a nebudete se přejídat a ládovat sladkostmi, výsledky se jistě brzy dostaví a za pár měsíců budete mít figuru jako před otěhotněním, ne-li lepší. Říká se, že 9 měsíců se tělo mění a nabírá kila a stejné období se pak vrací do původního stavu. Ze své zkušenosti to můžu zcela potvrdit. Přiznám se, že co se cvičí týče jsem celkem lenoch, mám ráda jídlo a po 9 měsících jsem měla navíc pouze 1 kilo. Nyní po víc jak roce jsem zcela na své původní váze a to se ani příliš nesnažím.

Tak maminky, hurá do toho, držím vám pěsti!


Jak jste se vracely po porodu do kondice vy? Máte i vy zaručené cviky na zpevnění těla a břicha? 

 

2 komentáře:

  1. V posledních dnech jsem začala propadat panice, že přibírám, takže jsem si naordinovala 30 day shred, snad zabere:-))

    OdpovědětVymazat
  2. vdaka, že si to tak pekne zhrnula a ja lenivec sa nemusím namáhať hľadaním cvikov a podobne :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.