25. ledna 2013

Mámou v Austrálii VI. - jak vypadá náš běžný den?

Na tuto myšlenku, sepsat, co vlastně celé dny v Austrálii dělám, když je venku horko a s dítětem na přímé sluníčko nemůžu, mě přivedla Simsalabim...A vsadím se, že je vás určitě víc, koho to zajímá - jak si v té Austrálii vlastně žijeme a co děláme? :-)

Do Austrálie jsme přijeli dá se říci jen tak na blind, se zajištěným bydlením na pár týdnů v hostelu (jsou trošku na jiné úrovni než ty v Evropě ;-) a s tím, že byt k pronájmu si najdeme na místě (snažili jsme se si byt zajistit už z Čech, ale nikdo nám na inzeráty neodpovídal - zřejmě je odradilo, že máme dítě a chceme bydlení jen na pár měsíců). Realita byla však jiná. Sehnat si byt (nebo spíše pokoj) s dítětem se ukázalo jako téměř nemožné. Bydlí tu hodně studentů a mladých lidí, kteří si chtějí užívat, nebýt ničím vázaní a sdílet byt s rodinou je jim na obtíž. Takže sotva co jsme se zmínili, že máme dítě, slyšeli jsme: "Sorry, no babies." Naštěstí nám hrálo do karet to, že se blížily Vánoce a to spousta lidí odjíždí domů a hledají do bytu za sebe náhradu - tudíž na krátkodobý termín. Na jeden z takových inzerátů jsme zavolali a klaplo to :-). Spolubydlící nám tu dělá strašně milá Irka, která téměř nevede noční život, tudíž jí dítě nevadilo. A navíc také na 3 týdny odjela domů, takže s námi na bytě pobývala jen zlomek času. A co budeme dělat, až se vrátí naši pronajímatelé? Jedeme cestovat! Čeká nás Nový Zéland a pak východní pobřeží Austrálie (Queensland), v mezidobí opět hostel, ale tu už jen maximálně na týden-dva.

V Sydney tudíž strávíme 2,5 měsíce a pak už jen pár týdnů mezi cestováním a odjezdem do ČR. A to je už celkem dlouhá doba k tomu si zajet nějaký režim, který s menšími obměnami dodržujeme den co den. Poslední dobou už zažíváme lehký stereotyp, ale to se nám za chvíli díky cestování opět změní :-). Takže jak náš den zhruba probíhá, když je venku teplo a praží slunce? Musím podotknout, že teploty zas tak děsivé nejsou, jen párkrát se přehouply přes 40°C, jinak je tu tak 25-30°C a k tomu fouká vítr od moře, takže v tom se dá fungovat :-).

Náš běžný den v Sydney:
- mezi 6 - 7h vstáváme, pak snídaně (s dcerkou i na 2x, hned nemá hlad a jídlo je s ní složitější, tak se to protáhne)
- cca v 9h vyrážíme ven - na hřiště (ty jsou tu opravdu krásná s mnoha možnostmi, aby se děti vyblbly, a z většiny zastřešená plachtou, takže slunce sem příliš nepraží), na procházku (tzn. na nákup :-) nebo výjimečně na pláž (to bereme stan, který nám dělá stín a dcerka si může dělat bábovičky a zahrabávat se do písku)
- cca v 11h než vypuknou ty největší vedra, se vracíme domů a dělám oběd, po obědě jde dcerka spát
- cca v 16h jdeme ven, opět na hřiště nebo když je fakt velké vedro, tak k bazénu, dcerka si ráda hraje s mušlemi a kamínky kolem něj, čvachtá se ve vylévající se vodě, avšak do bazénu se jí nikdy moc nechce a bez křiku se to neobejde :-)
- v 18h návrat a večeře, pak hraní a vymýšlení zábavního programu pro naši čertici (přivezli jsme si sem minimum hraček a nekupovali jsme zbytečně další, tak si musíme vystačit, s tím co máme - někdy mi už dochází nápady :-)


Takže jak vidíte, žijeme tu celkem nudný život :-). Jednou týdně jedeme i do města na trh, kde koupíme na celý týden zeleninu a ovoce (to je tu opravdu božské, šťavnaté a chutné) a v neděli jezdíme na celodenní výlety na jiné pláže, do města, do zoo apod. V neděli se tu totiž dá pořídit rodinná jízdenka téměř za pusu na kompletní dopravu po Sydney, včetně metra i ferry, takže jí využíváme naplno!

Než jsme odlétali z Prahy, dcera začínala chodit, udělala pár krůčků a hned byla na zemi. Po pár návštěvách parků a pláží svoji chůzi zdokonalila tak, že jí sotva stačíme a téměř běhá. Za tu dobu, co jsme tady udělala ohromné pokroky. Kdybychom zůstali v Čechách, kde mrzne a počasí není moc na procházky a řádění v parku příznivé, by jistě tolik posunů neudělala. Takže děkuji, Sydney :-)

Nemyslete si ale, že nepřemýšlím i nad tím, jak se v zasněžených a studených podmínkách máte vy! Celkem často si představuji, co bychom teď dělali doma, jak bychom bojovali s chřipkami a chumlali se do dek. Posílám vám alespoň plnou náruč slunečné energie a pár stupňů na teploměru navíc.

Jak trávíte celé dny vy, mámy, co jste s dětmi doma, jaký vymýšlíte pro děti program a jak odoláváte zimě?

17 komentářů:

  1. Alizio,
    závidím vám - ne to slunce, moře, písek, jiné lidi, svět ... závidím vám, že jste spolu, všichni tři.
    Krásně si to napsala, mám teď úplně úsměv na tváři a představuju si, jak mi "váš" vítr fouká do vlasů.
    Užívejte si a piš dál!!!
    A jak my tady trávíme celé dny? Čekáním na další post od tebe ... :o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Roso, právě takové komentáře jako od Tebe mě motivují psát dál a budu se snažit, co nejdříve zase něčím přispět :-). Ano jsme tu v Austrálii všichni 3, ale celé dny většinou jsem na dcerku sama, přítel na nás musí vydělávat, takže někdy mi bývá smutno a potřebovala bych i odpočinek :-) To však ale asi každá máma :-)

      Vymazat
    2. Jo?!? Takže všude chleba o dvou kůrkách??? I u klokanů??? ... :o)
      Pusu princezně a ty se drž!

      Vymazat
    3. Díky, pusinku předám :-)

      Vymazat
  2. To je nádhera, myslím, že děti si takový režim - hřiště - jídlo - hřiště (bazén) musí výborně užívat. Měla jsem s děckem podobný režim přes léto u nás a jednak se taky naučila chodit během chviličky a jednak byla naprosto štastná.
    Užívejte si sluníčko, pohodovou náladu lidí a usměvavé tváře, taky je chřipková epidemie v rozpuku, smog a zamračení lidé....ale ono se to na jaře zaseč zlepší:)

    Chtěla jsem se zeptat, povídáš si třeba na hřišti s ostatními maminkami? A vidíš nějaké rozdíli v austraské a anaší výchově? :)

    OdpovědětVymazat
  3. To máš pravdu, dcera by nejradši jen lítala po venku a doma furt chodí s botama v ruce a dělá ťap, ťap :-) Speciálně o životě na hřištích, zdejších maminkách a dětech chci napsat speciální příspěvek. Vidím tolik rozdílů! S maminkami občas prohodím jen pár slov, když rozjedou tu svoji australskou angličtinu, tak se po chvilce přestávám chytat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je nádherná! Musí to být krásné, takto si zajet na delší dobu do Austrálie. Jak to popisuješ, máte se opravdu úžasně, užívejte dál a určitě pokračuj v psaní! Je to super nakouknout tak daleko, jak žijete. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že mohu někomu zdejší atmosféru alespoň takto zprostředkovat :-). Budu ráda, když budeš sledovat můj blog dál ;-)

      Vymazat
    2. To si piš, že Tvůj blog budu sledovat dál! :) Moc se mi tady líbí. :)
      Ameliska

      Vymazat
  5. Super článek :-) Závidím vám sluníčko a pláže a to ovoce taky :-D Musí být fakt luxusní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to ovoce je tady skvělé, mohlo by být levnější, ale za kvalitu se hold musí platit :-)

      Vymazat
  6. To bylo krásný:) Škoda, že k vám nemůžeme zaskočit jako v Praze:) Hrozně se těším na post o maminkách. Mějte se dál takhle krásně a tatínek, ať si bere notebook s váma na hřiště:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo Iri, kdyby to bylo blíž ČR, nemělo by to chybu! Stýská se mi :-( Jj asi budu muset udělat na hřišti nějaký pracovní koutek, aby tam mohl být s náma :-)

      Vymazat
  7. No tak my teď máme přesně ten režim, o kterém píšeš na závěr - sedíme doma, chumláme se do dek a bojujeme s virozama :( Užívejte sluníčka a Austrálie i za všechny zmrzlé čtenáře z Čech a Moravy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou chvíle, kdy bych chtěla taky někdy sedět doma a užívat si pohodičku, která se nám v provizorním bydlení nedostává..ale když si vzpomenu na tu zimu a ucpaný nos, tak si to rychle rozmyslím :-) Věřím, že se brzo i u vás bude svítit na lepší časy ;-)

      Vymazat
  8. ja si snad uz vyrazim pro antidepresiva z toho co se tu deje. smog, zima, marodi, nemuzem tim padem ani na prochazku na chvili, ani do herny atd. at uz je ta zima pryc, uplne jsem zapomnela, jaka je to v lete pohoda. protoze, po pravde, mi to mohlo dojit, jaky ten rezim mate, ze ,)) proste letni! uzivejte si za nas vsechny :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej jenom to ne :-) Moc na vás myslím, snad bude brzo líp a vyčasí se...Hlavně ty nemoci by být nemusely být, že? :-/ Zrovna dneska tady prší a podle předpovědi to tak má vypadat ještě 3 dny a když tady prší, tak tu vůbec, ale vůbec není co dělat... vydržte, bude líp! ;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.