Na chia semínka jsem v poslední době narazila ve spoustě receptech. Přidávají se do sušenek, muffinů, musli i salátů. Než jsem je vyzkoušela, měla jsem za to, že jsou jen další z řady dalších "obyčejných" semínek jako jsou například ty sezamová nebo lněná, takže mě nic nevedlo k tomu se po nich extra shánět. Nedávno jsem je však zahlídla v obchodě a já si řekla, proč ne. Putovaly do mého košíku a další den jsem si je už sypala do snídaňových cornflaků. Vzhledově připomínají mák a přítel je dokonce přirovnal k červím larvám (no nevím, to by mě v životě nenapadlo :-)). A chuťově? Nijaké, absolutně bez chuti, jen vám občas něco chroupne v ústech. Avšak po chvíli začnou gelovatět a promění se v měkké kuličky. Což mě velmi překvapilo! V charakteristice na internetu jsem si přečetla, že mohou nabobtnat až 12x a tím, jak se promění do měkké konzistence, mohou je jíst i děti. Takže si můžete i vybrat způsob přípravy - nechat je nabobtnat nebo podávat ihned lehce křupavé. A teď k jejich hlavnímu přínosu, proč je vůbec jíst, když nemají téměř žádnou chuť? Věřte nebo ne, ale já mám po nich najednou mnohem více energie!
Poslední dobou, jako by ze mě energii každý den někdo vysával, už mi nepomáhala ani ranní káva, ani o hodinu delší spánek, ani australské sluníčko. I když slunce svítilo, na hřišti jsem si připadala jako mátoha. Teď je to už něco přes týden, co si tyto zázračná semínka přidávám do snídaně a najednou zívám až odpoledne. Placebo efekt bych rozhodně vyloučila, protože jsem o semínkách vůbec nic nevěděla a až jsem se začala cítit tak nějak víc nabuzenější, nedalo mi to a pár informací jsem si o nich vygooglovala.
Pokud vás to také zajímá, odkud se vzaly, co obsahují a čím jsou tak úžasná, níže najdete jejich charakteristiku. Všem unaveným mámám i vám všem ostatním, kteří jste vyčerpaní zimou i nemocemi, doporučuji se po nich porozhlédnout.
Semínka chia ("čia") jsou drobnými
semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých
zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na
podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka
vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním
potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4
000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Např. i Christopher McDougall se semínkám chia v souvislosti s mexickými běžci věnuje ve své knize "Born To Run" - Zrozeni k běhu.
Semínka chia mají vynikající HYDROFILNÍ vlastnosti, tj. vysokou
schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem
až 12x (ve formě lehkého gelu
- tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Tyto hydrofilní
vlastnosti semínek chia pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř)
- velmi důležité nejen pro sportovní výkon.
Semínka chia z nabídky Aida
Organic jsou pěstována zcela bez pesticidů, neobsahují těžké kovy,
kvasinky a jiné nežádoucí látky. Tato charakteristika odpovídá mj.
požadavkům na bio kvalitu.
Chia fresca = španělsky "svěží, osvěžující, studená čia".
Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian" a znamená "olejnatý". Samotné slovo "chia" je pak částí názvu současného mexického státu Chiapas, nacházejícího se na jihovýchodě Mexika. Chiapas sousedí s Guatemalou a jeho západní pobřeží omývají vlny Pacifického oceánu.
Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian" a znamená "olejnatý". Samotné slovo "chia" je pak částí názvu současného mexického státu Chiapas, nacházejícího se na jihovýchodě Mexika. Chiapas sousedí s Guatemalou a jeho západní pobřeží omývají vlny Pacifického oceánu.
Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (téměř 21%) a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
Nutriční hodnoty ve 100g: (NOVÉ - zajišťujeme pro Vás ještě nutričně bohatší chia!)Energie: 2194kJ/524kcal
Bílkoviny: 21,2g
Sacharidy: 37,5g
Tuky: 31,4g
z toho Omega-3 mastné kyseliny: 20,36g
Vláknina: 33,7g (patří mezi sacharidy)
Semínka chia se vyznačují výbornými
schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce
stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky a sportovce, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.
Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.
Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytící vlastnosti gelu z chia) i pro malé děti (gel
se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť), těhotné a
kojící ženy... Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním
srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou
chia vhodná i pro podporu zdraví jako takového.
Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka
chia nejsou tvrdá na skus jako lněná (není nutné je používat mletá -
při styku s tekutinou/jogurtem.../žaludečními šťávami na sebe váží
tekutiny, zželírují a nejsou tvrdá), neovlivňují chuť pokrmů (nemají pachuť),
a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů.
Při přípravě pečiva (ideální na chléb, sušenky apod.) zjemňují
konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost.
POUŽITÍ:
Nápoje • saláty • pečivo •
ovesné a rýžové kaše • tvarohy • jogurty • vaječné omelety • smoothie
koktejly • proteinové nápoje • pudingy • marinády • domácí fitness
tyčinky • musli a cereálie • jihoamerická kuchyně • polévky …
tak to by som docela rada vyskúšala :)
OdpovědětVymazatDoporučuji, já se po nich cítím lépe :-)
Vymazattaky bych ráda vyzkoušela. Pokud je to dobíječ energie, tak je to přesně věc, po které aktuálně velice toužím:-)
OdpovědětVymazat