22. února 2013

Ochutnávka z cest - Nový Zéland

Jsme zpět v Austrálii z našeho výletu na Nový Zéland. Strávili jsme tam celkem 10 dní, což, jak se ukázalo, není zas tak dlouhá doba, abychom stihli vidět a navštívit všechna jeho známá i skrytá místa. Chtěli jsme to pojmout spíše relaxačně a žádné závazky, co musíme vidět jsme si nedávali, takže je mi jasné, že spousta novozélandských pokladů nám zůstala neodhalena. Navíc s naší dcerou, která se nachází ve vzdorovacím a vztekacím období se cestování čím dál víc ukazuje jako ne zrovna dobrý nápad :-). Stihli jsme dojet až do středu severního ostrova a z těch známějších míst navštívit a vidět jezera Taupo a Rotorua, geotermální park Wai-O-Tapu s termálními jezírky s bublající vodou (která dosahovala až 300°C!) a sirnými parami, Hobitín (údolí, ve kterém se natáčel Pán prstenů a bylo zde vybudováno 44 hobitích domečků, umělá tráva i stromy) a samozřejmě hlavní město NZ - Auckland.

A moje pocity? Asi vás zklamu (možná za to může moje velké očekávání, po tom co mi každý NZ vychvaloval do nebes), Nový Zéland mi přijde jako obrovská nafouklá bublina. Čekala jsem výbuch zeleně, krásné louky i kopce, usměvavé lidi, nedotčenou přírodu a šťavnaté ovoce. A skutečnost? Vyprahlá a slámová tráva (to i v Austrálii v Sydney je zelenější :-), lidé až na výjimky s kyselými obličeji (například naší správcovou kempu, ta byla opravdové zlatíčko a stále se smála) a někteří místní Maorové i lehce agresivní (byli jsme svědky rvačky v autobuse a celkově jsme z nich měli respekt..) a ovoce ošetřené pesticidy, které jsou v Evropě zakázané. Když to vezmu horem dolem, v Evropě jsem viděla mnohem krásnější a dechberoucí přírodu, zelené louky i pláže (které nám mimochodem známá v Auckladu doporučovala a nakonec byly pokryté jakousi hlínou, od které byla dcerka po chvilce špinavá až za ušima).

Milovníci Zélandu (vím, že se jich najde mnoho) mě asi ukamenují, ale takto jsem to vnímala já i můj přítel. Asi bych tam potřebovala strávit delší dobu, abych tomuto ostrovu přišla na chuť a viděla i další přírodní úkazy, které by nebyly za peníze. Ano, za vše co je na Zélandě mimořádné a to krásné se platí a ne zrovna málo :-). Takže za 3 dny jsme utratili tolik, co v Sydney za 2 týdny. Pokud se sem tedy někdy rozhodnete vypravit, určitě si vyčleňte minimálně měsíční dovolenou a balík peněz :-).

Pokud vás ještě něco zajímá, určitě se ptejte, budu jedině ráda :-). 

A teď už malá ochutnávka fotek toho hezčího, co jsme stihli vidět :-)

New Zeland - maori statue
Maorská socha jako symbol původních obyvatelů NZ - Maorů,
kteří tu tvoří většinu populace.
New Zeland.
Pasoucí se ovce na novozélandských kopcích.
Lake Rotorua, New Zeland.
Jezero Rotorua navečer.
Rotorua, New Zeland
Město Rotorua.
Mud Pool, New Zeland
Bahenní jezírko, ve kterém bahno prská a buble
a stejně tak má i svůj specifický zápach - jak přítel poznamenal, vařící se čočkovka :-)
 
Waiotapu, New Zeland
Termální jezera ve Waiotapu.
Taupo lake, New Zeland
Jezero Taupo se sopečnou horou Mount Tauhara.
Huka Falls, New Zeland
Huka Falls u jezera Taupo - aneb jak z rozbouřené řeky udělat vodopády :-)
Village, New Zeland
Projížďka jednou z vesnic, výhled z auta.
Chtěli jsme se tu po 16h stavit na jídlo a zjistili jsme,
že už všechny restaurace nevaří = easy life :-).
Hobiton, New Zeland
Na návštěvě u Hobitů.
Nenechte se zmást - tráva i strom jsou uměle vytvořené.
Auckland, New Zeland
Pohled na dominantu Aucklandu - Sky Tower.
Auckland z vrchu.
Pláž v Aucklandu.
Nejkrásnější zvířátko v aucklandské zoo - červená panda.
V aucklandském přístavu.


4 komentáře:

  1. Zdravím, to je škoda:(
    Mně se Auckland taky nelíbil, ale zbytek je podle mě krásný. Ale chápu, že za tak krátkou dobu, člověk nanasákne tu pravou atmosféru, ale tak snad alespoň Waiotapu nezklamalo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, asi by to chtělo tam být dýl, abychom mohli vidět ty hezčí věci, při projíždění krajinou ani u těch jezer jsme v úletu nebyli, ale jistě má NZ něco do sebe :-)

      Vymazat
  2. Jůů, hned bych šla! Ty hobití domečky jsou super :-) Mě odrazuje hlavně ten příšerně dlouhý let...
    Jinak já měla takový pocit zklamání z USA, která je ve skutečnosti jedna velká tlustá vesnice :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ten let je opravdu otravný, takže když už něco takového absolvuješ, tak tu chce být dýl :-) Hmm USA mě až nějaký velkoměsta taky neláká, na NZ to vypadalo dost v americkým stylu - ty vesničky měly přesně takový ráz a procentu obézních lidí je tam taky velmi vysoké ;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.