10. května 2013

«Recept» Mrkvová polévka z červené čočky (pro děti)

To, že jsou luštěniny pro nás (a obzvláště děti) prospěšné a měli bychom je konzumovat alespoň 1x týdně, příliš rozebírat nebudu. Sama, i když jsem si vědoma jejich přínosu, s jejich přípravou dost pokulhávám, ale snažím se na tom pracovat. Velký faktor hraje i to, že dcerce moc nelezou a to jsem už zkoušela uvařit, kde co a v různých formách. Prostě je potvůrka vždy odhalí :-) Jelikož jsem jí začala každý týden vařit nějakou zeleninovou polévku (která pak vydrží i několik dní, nebo se dá rozdělit do jednotlivých dávek a zamrazit, takže je o starost méně), řekla jsem si, proč nezkusit i nějakou tu luštěninovou (třeba to tentokrát projde :-)) A prošlo! Celou mističku do sebe vyklopila, že ani lžíce nebyla potřeba :-)

I když je recept určený především pro děti, musím uznat, že polévka je opravdu chutná a poživatelná i dospělými ;-)

Ingredience:

200g červené čočky
2 mrkve nakrájené na kolečka
4 brambory
nakrájené na kostičky
1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 kostka zel. bujónu bez glutamátu a éček)
1 stroužek česneku
nakrájený na tenké plátky
1 cibule nakrájená na kostičky
olivový olej (nebo máslo) 
zakysaná smetana k finálnímu podávání

Postup:

1. Propláchněte čočku studenou vodou a nechte ji cca 10 minut odstát ve vodě.
2. V hrnci na oleji osmahněte cibuli, česnek, mrkev a brambory (asi po dobu 5 minut).
3. Do hrnce přidejte odmáčenou čočku, přilijte vývar a přiveďte k varu.
4. Následně ztlumte, a vařte v hrnci  na mírném plameni asi 35 minut. Vše by mělo být měkké.
5. Tyčovým mixérem polévku rozmělněte (pár kousků mrkve můžete nechat v celku).
6. Servírujte se zakysanou smetanou.



 Jak často vaříte luštěniny vy? Máte nějaký zaručený recept, který by chutnal i dětem? 

Původní recept: mumsnet.com.

Tento příspěvek najdete i na mých nových stránkách: 

MAMOU-STYLOVE.CZ


kde také naleznete všechny moje nové články.

22 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem ji vařila, poprvé z červené čočky a taky prošla:-))) se slovy: Jé to je dobrý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta červená čočka je navíc taková malinkatá a hodně měkká, že se lehce ztratí a dobře pokouše a si děti ani neuvědomí, že něco takového jedí :-)

      Vymazat
  2. Taky pokulhavam,ale to asi vsichni,ale nedavno jsem zrovinka varila klasictejsi cockovou kasi a pohankovou a cervenou cocku mam jiz take koupenou,taky se chystam na hrachovou,ta si myslim,by detem mohla chutnat a pokud je cocka loupana,tak je to fajn i na prdiky,i kdyz ti nasi vetsi uz si umi poradit.Tvuj receptik zni dobre,proste je to takova zeleninova polivcicka s cockou a to vseobecne nasi muzou,tak zkusim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červená čočka se všeobecně dobře tráví a moc nenadýmá, právě proto se doporučuje pro ty malinké...Mňam hrachovka, tu musím taky vyzkoušet :-)

      Vymazat
  3. To vypadá skvěle, určite to vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  4. ta je úžasná:) ikdyž nejsem dítě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mně taky chutnala :-)

      Vymazat
    2. jen.. šel by něčím nahradit vývar? :) ten nemám :(

      Vymazat
    3. Tím bujónem nebo nějakým polévkovým kořením by to určitě šlo ;-)

      Vymazat
    4. našla jsem masíko, bude i vývar! děkuju moc :P

      Vymazat
  5. na plivku z cervene cocky se taky tak nejak chystam a nemuzu se porad odhodlat, u nas docela frci takovy muj cockovy fristajl s ryzi - jim to ja i kiki, sobe pridam vic kari, ktere zboznuju a trosinku si to dosolim. dam varit ryzi, basmati, rekneme na jednu porci aby byl kopecek, proste trochu prilohy, hlavni chod je zelenina a cocka. na jemno nakrajenou cibulku opecu na trose oleje, po chvili pridam jednu az dve mrkve nakrajene na kolecka, trosku opecu, zaliju vodou (cca hrnek a pul), nasypu proplachnutou cocku - cca pul hrnku, a varime cocku do mekka, pripadne dolivame trochu vody, aby se cocka v pohode uvarila. dle chuti lehce osolim opeprim, ja davam jeste kari. v dalsim rendliku, pokud mam, uvarim cca hrst kvetaku nakrajeneho na mensi kousky (aby se vesly na lzicku) s trochou kminu a kari. kdyz uz je skoro dovarena cocka (mekka), prihodim cca hrst mrazeneho hrasku, ten nechci varit, jen aby rozmrzl a zmekl trosinku. prisypu vareny kvetak, promicham, sobe serviruju s ryzi zvlast a kikimu to zamicham. kolecka mekke mrkve, hrasek i male kousky kvetaku jsou bez problemu zvykatelne i prckem. konzistence muze byt i trosinku ridsi, aby se to s ryzi moc nedrobilo. je to od zacatku jedno z nejoblibenejsich jidel, kor ta verze s kvetakem, ktery ma hodne rad. a hlavne vzhledem k memu od-oka systemu toho vetsinou udelam nejak moc a ma jeste druhy den na veceri nebo maly obed ,) jo a kamaradka pridava do cocky i spenat... jiank porad shanim nejaky super recept na fazolacku, kterou mivaji nejlepsi na nejake horske chate... a hrachovou delame hodne hustou (spis kasi) na vanoce a kikimu chutnala moc, jen ty rany jak z dela potom ,)) zlata cervena cocka .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by u nás taky mohlo projít, rýži sní dcerka téměř s čímkoliv, vyzkouším, díky ;-)

      Vymazat
  6. díky za recept!vyzkoušíme,protože do naší malé dostat luštěniny je taky problém! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja lusteniny miluju od chvile, kdy jsem zjistila, ze cocka nemusi byt hneda a rozblemcla a hrasek mdly a kasovity, jak nam to predvadeli ve skolnich jidelnach. A jelikoz radeji zviratka drbu za uchem nez strkam do pusy, jim ted lusteniny docela casto. Verim, ze cervena cocka detem chutna. Nevis, od jakeho veku se jim da takova polivka davat? Diky!
    PS: Polivku bys nekdy mohla zjemnit kokosovym mlekem. To by dcerce taky mohlo chutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No už si to moc nepamatuju, ale tuším že nějak od 8. měsíce se luštěniny můžou podávat? V té polévce není nic, co by mohlo uškodit a červená čočka se velmi dobře tráví, takže se doporučuje s ní začínat. Jen bych tam nedávala ten bujón (obsahuje sůl). To kokosový mlíko jsem dceři už párkrát do jídla dala a vždy ji to prohnalo, takže si s ním teď dáváme pauzu :-) Ale díky! (jinak se omlouvám za pozdní odpověď, byla jsem pryč bez pc)

      Vymazat
    2. Tak ja si to progooglim. Zavadim ted pevnejsi stravu a libi se mi predstava, ze po prvnim peripetiich s mrkvickou, bramborem a dyni, nam budu vyvaret stejne veci. Tohle je idealni recept. To koko mliko jsem v nejakem detskem receptu videla. Vubec me nenapadlo, ze by mohlo byt prohaneci, i kdyz to vlastne dava smysl. Je dost tucny.

      Vymazat
    3. Jo je to velká úleva, vařit pro dítě skoro to stejné, jen já jsem pořád taková opatrná, že pořád dceři vařím jídlo v kastrůlku zvlášť, dám jí tam víc zeleniny (mrkvičky a tak, co my moc nemusíme..) a nesolím ji to. My máme zase rádi takové pikantnější věci, co by ona ještě nedala :-) Ale u nějakých věcí, jako třeba této polívky je to příjemný kompromis, že si pochutnáme všici :-)

      Vymazat
  8. Polévku z červené čočky miluju, mrkvovou taky...díky za tento tip, mohlo by to chutnat i Mláděti;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za tip! Určitě na Kubovi (a sobě) vyzkouším. Už mi dochází inspirace co vařit, protože malý odmítá jíst cokoli jiného než já a tak musím vymýšlet něco, co by chutnalo nám oběma. S červenou čočkou jsem na podzim a v zimě vařila dýňovou polévku (v podstatě jsem místo mrkve v tvým receptu dala dýni) a Kuba se po ni mohl utlouct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jóó dýňová je taky u nás oblíbená, moc se zase těším na dýňovou sezónu :-) U nás to máme podobně, dcerce chystám něco podobného, co máme my, jen ji tam nepřidám sůl a výrazné koření :-) Tak snad s polévkou uspěješ ;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.