26. června 2013

«V kůži mámy blogerky» Janina

Málokterá máma o sobě může bez sebemenší pochybnosti prohlásit, že je stylová. Janina to může řvát přímo do světa. Na blogu se jí to každopádně daří dokonale :-) Se svým synkem Kryštofem (kterému říká jednoduše Mládě) jí to vždy sluší a málokdy opomene šaty, podpatky nebo rudou rtěnku. Musím říct, že je velmi příjemné vidět někoho, kdo se obléká takto nenuceně žensky a zvládá to i s dítětem. Více o této sympatické mamince, která má slabost pro kvalitní literaturu a kávu, se dozvíte v rozhovoru níže nebo na jejím blogu Janiny blog.


1. Co tě vedlo k tomu si založit blog?
Blog jsem si založila už dávno, spíš jako takový osobní deník. Postupem času, když jsem byla těhotná a narodil se mi Kryštof, dostalo blogování trochu jiný rozměr. Ale ten prvotní důvod byl (pokud si dobře pamatuji) vypsání se ze změn, které jsem prožívala při stěhování z čistě dívčí domácnosti k mému muži. Hodně jsem psala a často si říkám, že bych se měla k podobnému formátu vrátit.

2. Můžeš čtenářům prozradit své oblíbené blogy a třeba i ty, které tě inspirují?
Mám ráda třeba Bleubird Vintage nebo Irocksowhat. Dost čtu cizí blogy, hledám v nich inspiraci a baví mě krásné fotky. Z těch českých mám většinu v liště na blogu, abych se o ně mohla podělit s ostatními :-)

3. Jak zvládáš blogování a další činnosti s mateřskými povinnostmi? Máš nějaké tipy na organizaci času?
Každý večer, než jdu spát si telefonu dělám ve speciální aplikaci seznam věcí, které bych měla (nebo chtěla) stihnout. Zatím mi to celkem vychází, někdy mám pocit, že právě díky tomu toho stíhám víc. Blogu se věnuji převážně večer, když celý dům spí.

4. Co jinak ráda děláš, když se nestaráš o Kryštofa a nebloguješ?
Hodně a ráda čtu, sleduji knižní novinky. Doma mám hromady knih, které si možná přečtu až za několik let. Zajímám se o válečnou historii (což vždycky všechny překvapí), sleduji dokumenty a diskutuji o nich se ségrou. Ta je v tomhle dokonalý parťák, dokonce jsme začaly cestovat na různá zajímavá místa. V srpnu by to měla být Normandie :-) Kromě toho peču i dorty, což je pro mě i určitý druh relaxu. A od podzimu začínám studovat, což je další výzva…

5. Co ti mateřství dalo a vzalo?
Dalo mi toho opravdu moc. Narození Kryštofa mě hodně sblížilo s mou rodinou. Hlavně s mým tátou, kterého si moc vážím a nějak mi to všechno došlo až ve chvíli, kdy jsem se sama stala rodičem. Hodně věcí jsem zcela přehodnotila. Mateřství mi dalo i některé dosud nepoznané pocity, které s Kryštofem zažívám. Když spolu jen tak sedíme a on mi vypráví, nebo když mi sám od sebe přiběhne dát pusu.  A někdy si říkám, že vidím sebe před lety. Děti nám nastavují zrcadlo:-)) A vzalo…asi spousty volného času, ale s tím jsem do toho všeho šla;-)

6. Změnilo tě mateřství nějakým způsobem?
Beze změn by to asi nešlo. Vážím si mnohem více svého volného času, který mám a snažím se s ním dobře naložit. Ale ty další změny by asi měl posoudit někdo jiný, to sama asi nedokážu:-)

7. Čím se rozmazluješ?
V poslední dobou se rozmazluji nejvíce kávou a sladkostmi, bez ohledu na denní či noční hodiny. A protože jsem ze svého šatníku vyhodila 90% oblečení, nenápadně nakupuji nové, což je asi taky trochu rozmazlování sebe sama :-)

8. Myslíš, že by se mámy měly o sebe starat a zůstat atraktivní i s dítětem?
Nevidím jediný důvod, proč ne. Trochu mě mrzí, že poměrně často potkávám mámy v teplákách. Je to škoda. Ráda se upravím jen na „obyčejnou“ procházku. Baví mě to. Stejně tak nemám moc ráda výmluvy „přibrala jsem hodně po dětech, ale nemám čas zhubnout“. Asi to bude znít drsně. Patnáct minut na pár cviků denně si každá z nás najde, pokud ovšem doopravdy chce. Také si myslím, že i mámy by měly občas jít na koncert/kafe/cokoliv s kamarádkou. Je to příjemné osvěžení. S kamarádkou se takhle scházíme. Naposledy jsem byla na jejím koncertě a pak jsme prokecaly půl večera:-)

9. Máš nějaké své kosmetické vychytávky, které třeba i šetří čas, a podělíš se s námi o ně? Nebo jde tato oblast úplně mimo tebe?
Vychytávky, které vyloženě šetří čas, asi nemám. V denním líčení mám poměrně cvik, zvládnu to během pár minut. Teď v létě používám opalovací krém a mléko po opalování Vichy. Večer a ráno krém na obličej Doliva. Miluju jak voní :-)

10. Chtěla bys ještě něco dodat nebo vzkázat čtenářkám?
Nebojte se být stylové navzdory významným  pohledům ostatních.

Další rozhovory s úžasnými maminkami, které blogují, najdete tu.

*
Připomínám, že 1.7. bude končit sledování blogů přes Google Reader. Ale já jedu dál! Číst mé příspěvky můžete i nadále třeba přes Bloglovin ;-)
 *

9 komentářů:

  1. Skvělý rozhovor, otázky i odpovědi mě moc bavily. A Janina je skutečně šik.)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný rozhovor a Janina je vážně stylová máma.

    OdpovědětVymazat
  3. tak janina,je skvělá!nejvíc se mi líbí odpověď na desátou otázku!to napsala fakt dobře! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amy! A víš, že jsem si vzpomněla na Tebe, když jsem to psala?:-)) A moc děkuji;-)

      Vymazat
  4. :) janina je proste kouzelna, s celou stylovou rodinkou .) pekny rozhovor, ta normandie bude urcite uzasny zazitek!!

    OdpovědětVymazat
  5. Cestování se ségrou je super záležitost, potvrzuji :-) a díky za tip na další super blog :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.