19. července 2013

«Recept» Jogurtová bábovka s jablky a brusinkami

Moje první bábovka (když nepočítám ty z písku). A musím se pochválit, že se dost povedla. Hledala jsem nějakou zdravější verzi a ideálně s ovocem, aby nebyla příliš suchá. U nás buchty musí mít totiž vždy nějakou náplň, jinak by je asi nikdo nejedl :-) Bábovka vyšla parádně vláčná a chutná, že si nikdo nestěžoval. Pro mlsné dětské jazýčky je také vhodná, dcerka jí do pusy rvala o  sto šest :-)


Ingredience:
  • 3 vejce
  • 300g bílého jogurtu
  • 3 menší jablka (nebo 2 větší) oloupaná a nakrájená na malé kostičky
  • 100g rozpuštěného másla
  • 50g sušených brusinek
  • 150g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 150g špaldové mouky hladké (nebo pšeničné hladké mouky)
  • 160g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 sáček bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy
Postup:

1. Rozehřejte troubu na 180°C a oloupaná a nakrájená jablka pokapejte citrónovou šťávou.

2. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte společně s cukrem do pěny. Následně přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a vanilkovou esenci. Promíchejte a vsypte mouky s práškem do pečiva a skořicí. Vše důkladně smíchejte.

3. Do těsta přidejte jablka a dobře propláchnuté brusinky.

4. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a do celé směsi ho jemně a pomalu přimíchávejte.

5. Vymažte a vysypte formu na bábovku a nalijte do ní celé těsto.

6. Pečte 50 - 60 minut do lehkého zezlátnutí.


Původní recept: Recepty.cz.

6 komentářů:

  1. Tak to určitě zkusím. Mám jen otázku ohledně té mouky. Ta špaldová jemně mletá je jako obyčejná polohrubá? Já moc nepeču, takže mám doma jen obyč mouky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já v poslední době vůbec obyč. pšenič. mouku nepoužívám, preferuji spíš tu špaldovou, takže ji cpu i do receptů :-) Když použiješ tu polohrubou mouku, tak recept určitě taky vyjde ;-)

      Vymazat
    2. Vlastně místo obou dvou druhů špaldových dáš jen 300g polohrubé mouky...

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.