10. dubna 2012

Intolerance potravin

Určitě to znáte, po nějakém jídle vám není zrovna nejlíp - máte nafouklé břicho, křeče nebo vás to hned žene na onu místnost. V horších případech propukne migréna a máte zkažený celý den. Příčina může být jednoduchá - potravinová intolerance. Vždy jsem chtěla vědět, jak jsem na tom já. Někdy jsem se po jídle cítila fit a plná energie a jindy jsem byla unavená a cítila se pod psa. Proto jsem se rozhodla zjistit, jestli mě nezpomalují právě některé potraviny. 

Času mám pomálu a nemůžu si dovolit obíhávat lékaře a popravdě mi v lékařských ordinacích vždy naskakuje kopřivka, prostě se tam necítím dobře. Na internetu jsem objevila domácí test potravinové intolerance Food Detective, který sliboval, že odhalí většinu potravin, které našemu tělu nedělají dobře a za rekordně krátkou dobu 40 minut. Znělo to velmi slibně. Avšak investice do tohoto testu nebyla nejmenší (i s poštovným přišel na 1 809 Kč). Pokaždé, když se mi něco dražšího zalíbí, pořádně to vygoogluji a ověřím si, že nevyhazuji peníze z okna a opravdu si velký obsah mé peněženky zaslouží. Potěšilo mě, že většina zkušeností s tímto testem v různých diskuzích byla pozitivní a uspokojilo mě i jeho celosvětové zastoupení. Vypadalo to, že za tímto produktem nestojí jen dobrá marketingová kampaň, ale skuteční lidé, kteří jej vyzkoušeli. To mě přesvědčilo a i partnerovo ťukání na čelo mě neodradilo. Jestli mi má odhalit potraviny, které mi ubližují, tak ty peníze za to přeci stojí, ne?

Test přišel celkem rychle a ihned jsem jej odložila na poličku, a těšila se, jak ho brzy vyzkouším. Ležel tam asi měsíc, nějak jsem se bála odhalit pravdu a dopřávala si jídla různých druhů. Alibisticky jsem se také utěšovala, že na něj nemám potřebný klid.

Obsah balení

Až včera - na Velikonoce - jsem byla nějak vyklidněná, že jsem se překonala a rozbalila jej. Zavalila mě nervozita, prvotním krokem je se píchnout do palce, z čeho jsem měla opravdu hrůzu. Překonala jsem to a ani to nebolelo, jen malé štípnutí. Tak fajn, šla jsem do toho. V balení mě čekalo jinak spousta lahviček s divnými roztoky, destička na všechny ty vodičky, která pak vyhodnotí potravinu na kterou mám intoleranci, a dlouhý postup. I když se to zdálo složité, vše šlo samo a bylo to opravdu hodně jednoduché. (Taky mi pomohlo toto video.) Po aplikaci všech tekutin a uplynutí času se objevilo několik modrých puntíků. Ty mi měly odhalit ty špatné potraviny. K mému překvapení jich nebylo mnoho. Čekala jsem, že se třeba objeví mléko, mouka apod, ale nic takového. Nejvýraznější potravinou byly Para ořechy a mandle! Je pravda, že je chroupu docela často, ořechy mám ráda. Tak teď už vím, proč někdy bývám bezdůvodně unavená...A další pro mě nevhodnou potravinou se ukázaly vejce (zrovna na Velikonoce!). No na snídani jsem zrovna měla palačinky z vajec a zapečené věci s vejci dělám celkem často. Tak to budu muset změnit obědy. Pro vymizení intolerance se totiž doporučuje určitou potravinu vynechat alespoň 3 měsíce a pak ji pomalu znovu zařazovat a pozorovat, jestli se projevuje nějaké špatné trávení apod. Takže sbohem moje milované muffiny, různé buchty, omelety a zmrzlino Häagen-Dazs (ano, v té jsou také vejce :-/). Jsem však spokojená, že většinu potravin dále můžu konzumovat a moje tělo s nimi nebojuje. Peněz nakonec nelituji, ověřila jsem si, že moje tělo snáší skoro vše a můžu s klidným vědomím dál jíst chléb a dávat si kávu s mlékem :-) 

Jak jste na tom vy, bývá vám po nějakém jídle "divně"? Přemýšleli jste někdy o tom se podrobit podobnému testu?


12 komentářů:

  1. tak o takovém domácím testu slyším prvně...
    muffinů se vzdávat určitě nemusíš, ani těch buchet, je spousta receptů bez vajec, i na mém blogu mám dvoje muffiny bez vajec a i nějakou tu buchtu, já třeba vůbec na chuť nepoznám, jestli je nějaká buchta s vejci nebo ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, kouknu na ně, snídaně bez těchto sladkých dobrot si nedokážu představit :-)

      Vymazat
  2. Slyším o tom poprvé a zní to zajímavě. Já naštěstí žádné problémy nemám, jen alergii na jablka a ořechy, ale k tomu nepotřebuji test, abych to poznala :-)) Každopádně je skvělé, že ses odhodlala a test si udělala a teď už alespoň víš, na čem jsi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alergie na jablka? Tak to nezávidím, ale asi s tím umíš žít, já jsem jablečný závislák a alespoň jedno denně musím mít :-)

      Vymazat
  3. zaujímavé, nevedela som že takéto domáce testy na to existujú, určite to stojí za zamyslenie, možno to skúsim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se o něm dozvěděla až nedávno, o testu jsem přemýšlela už dlouho, ale nechtělo se mi k doktorům a toto to vyřešilo :-)

      Vymazat
    2. Zdravím, také jsem nikdy o podobném testu neslyšela. Zajímalo by mě, to se všechno otestuje jen z toho jednoho píchnutí do prstu? tedy všechno je v té krvi?

      Vymazat
    3. Testuje se pouze z krve :-) Musí se jí naplnit taková malá tenká trubička a je to. Pak se to jen ředí a vymývá různými roztoky. Taky jsem tomu moc nevěřila, ale funguje to :-)

      Vymazat
  4. já jim, co chci, všechno:D...jediný, co se mi stalo, že jsem se strašně přežrala na vepřovejch hodech (což je vlastně zdokumentováno na blogu:D)...a pak mi nebylo úplně dobře ještě asi deset dní:D:D, ale nebylo to nic vážnýho......zatim žádný problémy nepocituju a doufám, že ani nebudu, jídlo vážně zbožnuju....a bez vajec? to nikdy:D

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jím taky téměř vše (krom příliš těžkých a mastných jídel :-), ale po něčem bývám unavená. Teď jsem ty vajíčka vyřadila a nevím jestli je to tím, po obědě už neusínám :-) Dřív jsem totiž dělala hodně zapečených věcí s vejci, buchty atd ;-)

      Vymazat
  5. ahoj,
    kde se to porizuje?

    misto vajicek muzes davat Vajahit(maji ve zdrave vyzive), funguje skvele a pak delat muffiny ktere obsahuji kefiry nebo jogurty, take pekne nakynou.

    Me boli hlava z bileho cukru, ale ne z jedne susenky, ale kdyz jsem treba na oslave, snim dort+bonbony a doma si dam treba sladkost..

    OdpovědětVymazat
  6. Koupila jsem to tady přes tyto stránky: http://www.food-detective.cz/koupit. Díky za tip na ten Vajahit! Myslela jsem, že obsahuje nějaké části vajec, ale našla jsem, že je ze sóji, tak to možná prubnu ;-) Bílý cukr mi také nedělá dobře (to asi nikomu), z takového množství by mě asi taky bolela hlava :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.