23. května 2012

Ochutnávka z cest II.

Zakotvili jsme v Itálii, konkrétně na Ligurském pobřeží v Sanremu, kousek od Francouzské riviéry. Atmosféra je tu všudypřítomně naplněna italským temperamentem, který se vám rychle vsaje pod kůži. Svéráznost a hlučnost je tu lidem vlastní, stejně tak jako dokonalý styl. Silnice tu brázdí divoké skútry a motorky, které tu jsou nejběžnějším dopravním prostředkem. Do kopcovitých měst s úzkými uličkami a klikatými silnicemi totiž nelze vybrat lepší způsob přepravy. Po několikátém vyšlápnutí prudkého a klikatého kopce s kočárkem, jsem měla chuť malou vzít na záda a šoupnout s ní taky na nějaký svižný skútr :-) Na kočárky tu totiž moc vybaveni nejsou. Pro běžné chodce jsou tu vybudovány široké schůdky až do samotného nitra města a pro ostatní silnice, kde vám řvou motorky neustále za zády. Překvapilo mě, že si tu ani nehrají na nějaké semafory. Nonstop tu bliká pro chodce i automobily oranžová, takže na křižovatkách vzniká neuvěřitelný chaos, ale s žádnou bouračkou jsem se tu nesetkala. I když se může zdát, že auta a motorky tu jezdí neomaleně, vždy mají přehled, co se kolem děje a stihnou včas zabrzdit a chodce respektují. 
Co se mi na Itálii vždy líbí je, že se tu prostě umí oblékat a mají styl. I když někdy trošku více kýčovitý a opatřený nadměrným počtem třpytek a flitrů, k jejich nátuře to prostě tak nějak patří. Ani jednou jsem se tu nesetkala s nedbale upravenou maminkou. I když honila své dítko za poletujícím ptáčkem nebo krmila svou ratolest při obědě, slušelo jí to. Stejně tak babičky - pokaždé v elegantním kostýmku, nebo přinejmenším sukni a se rtěnkou na usměvavých rtech, si velmi poklidně vykračovaly do kopce s nákupem v jedné ruce a s pejskem nebo vnoučetem v druhé. Jen tu vládne jeden neduh, a to je kouření. Cigaretu v puse tu má snad každý a bohužel i ty maminky s dětmi. Italové si umějí užívat života se vším všudy a to nám tu někdy chybí. Po příjezdu do Čech jsem opět utrpěla kulturní šok - vytahaná a neforemná trička a ponožky v sandálech nám tu budou vládnout asi ještě nějaký ten pátek. Myslím, že každý by povinně měl do Itálii zavítat, aby věděl, jak se žije. I když podle posledních zpráv se Itálie řítí do krize, na lidech to znát není :-)

 








A jeden z mých outfitů na závěr. Počasí tu bylo chladnější, takže na sukýnky a šatičky to moc nebylo. Legíny to proto jistily :-)


To be continued soon :-)

4 komentáře:

  1. Krása:)
    Několikrát jsme byla na jihu Itálie a doprava je tam ještě chaotičtější (pokaždé jsme tam dolů jeli autem, tak mohu postoudit:) - čím jižněji člověk jede, tím je na silnicích větší zmatek. Blinkry neznají, čary na silnicech jsou zřejmě malůvky z dob starého Říma a čísla v červeném rámečku na kulatých značkách asi ukazují teplotu.
    Ale také jsem nehody neviděla, nechápu to, ale asi se v tom nějak zvládnou orientovat.
    Co se týče stylu, musím souhlasit, především ze starší generace by si měli naši vzít příklad...a ten úsměv...proč my Češi se na sebe pořád mračíme? Možná nám chybí labrusco:)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmmm tak doufám, že se sem jednou také podívám :)Krásné fotečky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za návštěvu to tam určitě stojí. A jižní Francie, která je odsud opravdu kousek je ještě krásnější, to nádherné moře a ty malebná městečka ach...

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.