Pokud máte rádi kokos, toto je recept přímo pro vás vyšitý. Dlouho jsem nic nepekla, hlavně kvůli mé intoleranci na vajíčka, kterou jsem zjistila nedávno (viz můj starší příspěvek), a celkově se mi ani v těch vedrech nechtělo.
Tyto muffiny, které jsem našla na tomto blogu, jsou velmi jednoduché a potěší i příznivce zdravé stravy, i ty co si hlídají svoji linii. Nejsou příliš sladké, takže po nich nepřiberete a nemusíte se bát, že budete mít zalepený žaludek :-)
A teď k receptu....Co budete potřebovat:
110 g panenského kokosového oleje (seženete třeba v DM drogerii, krásně voní a dá se mazat i na tělo :-)
95 g hladké mouky
60 g jemné celozrnné pšeničné mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
230 g tučného řeckého jogurtu, nejlépe pokojové teploty
65 g třtinového cukru
1 větší vejce, nejlépe pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
100 g strouhaného kokosu
+ můžete přidat cca 4-5 čtverečků hořké čokolády rozlámané na malé kousky
Postup:
Nejprve si rozpečte troubu na 190°C. Rozpusťte kokosový olej v malém kastrůlku (rozhodně ne v mikrovlnce) a dejte ho odstát. V jedné větší misce si smíchejte suché ingredience: mouky, prášek do pečiva a sůl + přidejte půl hrnku strouhaného kokosu. Měla by vám zbýt ještě trocha kokosu na závěrečné posypání...V další míse smíchejte mokré suroviny: vajíčko, cukr, kokosový olej, jogurt a vanilkovou esenci. Následně tuto misku vlejte do té se suchými ingrediencemi a vše dobře promíchejte. Můžete vsypat i čokoládu. Zpracované těsto dejte do formiček na muffiny (vyšlo mi to na 10 ks) a na konec je posypte zbylým kokosem. Mělo by to vypadat zhruba tak jako na obrázku výše. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Podávat můžete se zbylým jogurtem, zakysanou smetanou nebo ještě teplé se zmrzlinou ;-)
Dobrou chuť!
Jak jste na tom vy s kokosem, máte věci z něj rádi?
Jé, já miluju kokos, tohle je recept pro mě jak dělaný. Akorát nemám formičky na muffiny, nepeču je, tak přemýšlím, jestli by to šlo udělat i jako normální buchta. To by snad mělo být jedno, ne?
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, že jsem se Ti trefila do chutí :-) No buchta by snad šla, ale raději bych ji pekla dýl, přeci jen ty malé muffiny jsou rychleji propečené, a surovin bych dala dvojnásob. Z tohoto jsem vyrobila 10 muffinů, což není moc a to by byla hodně chudá a malá buchta :-)
OdpovědětVymazatJo, to máš pravdu, bude to chtít asi trošku upravit, ale rozhodně to musím zkusit.
VymazatNo teda...naprosto zbožňuju kokos! Ještě bych přidala čokoládu, ale tohle je geniální a hned o víkendu je vyzkouším, skvělý tip, díky:-))
OdpovědětVymazatČokoládu jsem taky přidala, při zakousnutí příjemně překvapí :-)
Vymazat