22. října 2012

Jablka na několik způsobů

Jablečná sezóna je v plném proudu a jestli jste už sklidili letošní úrodu těchto šťavnatých plodů jistě přemýšlíte, co s nimi. Jasně, jablečný štrůdl..ten ale umí udělat každý a i když je chuťově výtečný, nikoho příliš neohromí a časem se ho přejíte. Vybrala jsem pro vás moje top recepty na jablečné pochoutky, které si můžete udělat ke snídani nebo jako dezert pro návštěvu. My si jimi zpestřujeme každodenní rána.

Ovesné sušenky s jablky
 

Ingredience: 

120g másla nakrájeného na malé kousky
1 1/4 hrnku třtinového cukru
1 vejce
1/4 hrnku mléka
1 1/2 lžičky vanilkové esence
1 hrnek špaldové mouky (může být i hladká)
1 1/4 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky sody
1/4 lžičky muškátového oříšku
3 hrnky ovesných vloček
1 hrnek oloupaných a na malé kostičky nakrájených jablek
3/4 hrnek rozinek
3/4 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Rozehřejte troubu na 190°C a nachystejte si plechy pokryté pečícím papírem (mně to vyšlo celkem na 3 plné plechy). Ve velké míse si smíchejte mokré ingredience - máslo, vejce, mléko, vanilkovou esenci i cukr. Zpracujte směs dohladka (můžete i v kuchyňském robotu). V menší misce si zase smíchejte suché ingredience - mouku, skořici, sůl, sodu a muškátový oříšek. Ty pak přidejte do té mokré části a opět směs promíchejte. Následně do těsta přisypte ovesné vločky, jablka, rozinky a ořechy. Těsto pořádně zpracujte a prohněťte, ať se všechny suroviny spojí. Teď už jen dávejte na plechy - v ruce tvořte kuličky, které pak na plechu připlácněte do placičky. Pečte cca 15 min. lehce do zlatova (pozor aby se vločky nezčernaly, je to otázka pár minut).

Inspirace: www.food.com.
.....................................................................................................................
Nepečený jablečný dort
 
Velmi snadný a lahodný dort, vhodný i pro děti. Můžete ozdobit ještě zakysanou smetanou a posypat oříšky.

Recept zde.

 

  




Jablkový crumble

Jedním slovem výtečný! Mezi jablka jsem ještě přidala vlašské ořechy, které mu daly ten správný říz. Nejlepší je teplý, ale i za studena je lahůdkou. Může se podávat se zmrzlinou nebo v lehčí verzi s bílým jogurtem.

Recept zde.

 







Tvarohovo-špaldový nákyp s jablky

Ultra zdravý recept. Díky tvarohu je nákyp krásně vláčný a mokrý a můžu vám zaručit, že se po něm rychle slehne zem. Místo Agáve sirupu (který je v receptu) lze použít i javorový sirup.

Recept zde. 

Jablkový koláč

Koláč vhodný na výjimečné příležitosti či pohoštění návštěvy, nebo pokud si chcete udělat dobré oko u tchyně (stejně jako já ;-) Jako aromatický alkohol jsem použila medovinu, koláč je po ní voňavý a jemný.

Recept zde.


Báječně vláčný jablkový koláč

Na tento báječný koláč se teprve chystám, ale recept mi dává tušit, že bude o co stát :-)

Recept zde.


 
 




Sypaný makový koláč s jablky

Milovníci máku si na této buchtě stoprocentně pošmáknou - stejně jako já. Miluji šišky s mákem a všechny makové buchty. Tato nezklamala a jablka jí dodala úžasnou šťavnatost. V původním receptu jsou dva druhou mouky, já místo nich použila pouze špaldovou a cukr jsem dala třtinový a buchta se velmi povedla!

Recept  zde.



Jablečné muffiny

Nemůžu se rozhodnout mezi těmito dvěma muffiny. Asi upeču oba dva. Který byste si vybrali vy?

Jogurtový s drobenkou.






Tvarohový.



Jaký je váš oblíbený jablečný recept a holdujete jablkům?

Tento příspěvek najdete i na mých nových stránkách: 

MAMOU-STYLOVE.CZ

kde najdete mnohem více receptů a všechny moje nové články.



19 komentářů:

  1. Z většiny jablek jsem udělala pyré a zamrazila, aby měl mrňous nějaké ovoce na zimu.

    Jinak dělám rohlíčky z pivního těsta, protože je to neskutečně jednoduché, jenom 3 ingredience (20 dkg h. mouky, 8 dkg bílého ztuženého tuku, 1 dcl světlého piva).

    Ale chci si ještě najít čas a udělat jeden skvělý koláč z Apetitu, chtěla jsem ti ho sem nalinkovat, ale nemají ho online :( Je z křehkého těsta a uvnitř je náplň z jablek, rozinek, ořechů a ještě je to prosypané troškou cukru, skořice a lžící vanilkového pudinku. Když se to všechno při pečení rozpustí a ty chutě se spojí, tak je to fakt skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm rohlíčky znějí dobře :-) I ten koláč, mňam!

      Vymazat
  2. máme v pivnici asi dvadsať bedničiek :D tie prvé sušienky určite vyskúšam, vyzerajú, že stoja za to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí, jak na snídani, tak ke kafi bodnou, přítel se po nich může utlouct :-)

      Vymazat
  3. teda Alizie, takové chutě mi dělat! :-) Já miluji cokoliv, v čem jsou jablka. Ty sušenky si určitě brzy udělám. Tento týden ale musím šetřící stravu na střeva, takže snad příští týden se do nich dám. :-)
    Jinak já miluji jablečný koláč z lineckého těsta, který se surovinami velice podobá tomu jablečnému koláči. A u nás doma teda dělám ten štrúdl o sto šest, zrovna teď ho tam i máme. Ne že bych já byla takový milovník, ale ti moji dva chlapi. A cokoliv udělám z jablek jiného, tak jako že jo dobré, ale kdy bude zase ten štrúdl. :-D Já už jsem ho, jak říkáš, přejezená. Ale ti moji chlapi stále nic.
    Takže k těm vynikajícím receptům se budu dostávat velice pomalu. :-) A teda hned na druhém místě je u nás ten nepečený jablečný dort.
    Muffiny vypadají jedny lepší jak druhé, asi bych je zkusila obojí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušenky doporučuji, jsou malinkou pracnější, ale stojí za to! Mám štěstí, že mám doma jen jednoho chlapa, který taky štrůdl miluje, ale moje dobroty ho vždy přesvědčí, že existují i jiné výtečné jablkové buchty :-)

      Vymazat
  4. za mna asi nepecena jablkova torta:)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju jablíčkový dort, ten nepečený X3 Nevím, jaký je tam recept, my děláme s jablíčky proloženými piškotama, to je moje oblíbená dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude asi něco jako ten první recept, taky mi moc chutná :-)

      Vymazat
  6. Nepečený jablečný dort má jen jednu chybu - ani jedno moje dítě ho nechce jíst :))) Ale já jim rozumím, já jsem želé a věci podobné konzistence taky nepozřela do hluboké dospělosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lauro, to je mi líto, že tobě ani dětem tento dort nechutná, proto tu mám i jiné jablečné recepty, myslím, že každý má jiné chutě a všem se člověk nezavděčí...Jen jsi mě trochu zmátla s tím želé, do dortu se nepřidává a ani o po něm nechutná ;-)

      Vymazat
  7. Milá Ali, tak to jsi mě moc potěšila. Mám tisíc beden jablek, tak mám alespoň inspiraci, jak s nimi naložit ;-). Díky :-**
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi, tak to mám radost :-) Jablek není nikdy dost dost a naštěstí existuje nespočet báječných receptů na jejich zpracování, že je považuji za jedno z nejlepších ovocí vůbec :-)

      Vymazat
  8. Nepečený jablečný od Alizie je nejlepší:) a Ali - na mém blogu najdeš ocenění za Originální český blog.)

    OdpovědětVymazat
  9. To jsou super tipy!!...hned si to jdu opisat:)...M*

    OdpovědětVymazat
  10. Všechny recepty vypadají velice lákavě až se mi sbíhají sliny :-). A díky za odkaz na můj blog!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, ty muffiny si zaslouží zmínku, zrovna jsem je minulý týden dělala a byly báječné!

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.