2. srpna 2013

«Recept» Avokadová zmrzlina

Pravé léto se bez zmrzliny neobejde. A aby to stálo za to, musí být smetanová a poctivě udělaná bez nějakých náhražek a éček. Jenže taková se těžko shání. A co si ji udělat doma? Věřte mi, není to nic složitého a chutí se ničemu nevyrovná. Hledala jsem takovou, aby si ji mohla dát i dcera, byla ze zdravých ingrediencí a něčím zajímavá. Myslím, že se mi to povedlo skvěle. Jestli se bojíte divné chuti po avokádu, můžu vás ubezpečit, že ho v ní jen těžko poznáte a spíše odhalíte výraznou chuť limetky. Parádně osvěží a rozmazlí vaše chuťové pohárky. Já ji dělala do vaničky, ale pokud máte tvořítka na nanuky, ještě líp. Vylepšit je můžete i čokoládovou polevou, s ní by byla naprosto dokonalá!


Ingredience:
  • 1 větší plechovka kokosového mléka (400ml)
  • 1 kelímek smetany (já použila 12%)
  • 2 zralejší avokáda
  • 1 limetka
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkové esence
  • (případně zmrzlinovač a tvořítka na nanuky, pokud je máte doma)

Postup:

1. Rozmačkejte vidličkou obě dvě avokáda.

2. Do střední mísy nasypte cukr a sůl. Přidejte k nim avokádo a smíchejte vše dohromady.

3. Přilijte kokosové mléko, smetanu a vanilkovou esenci.

4. Pořádně omyjte limetku pod vodou, ostrouhejte z ní kůru a přidejte ji do celé směsi. Pak ji vymačkejte a šťávu z ní nalijte k ostatním ingrediencím. Všechno důkladně promíchejte, vznikne jemný krém.

5. Celý obsah mísy přelijte buď do zmrzlinovače (pokud ho máte doma), nebo do vaničky, kterou lze uzavřít, či případně do nanukových tvořítek. Pak už jen dejte na mrazák :-)

6. V případě, že jste zmrzlinu umístili do uzavíratelné nádoby, tak jako já, zhruba po hodině celou směs promíchejte a dejte opět mrazit. Opakujte asi 4x.

Tip: Před podáváním nechte zmrzlinu trošku povolit při pokojové teplotě, bude se lépe porcovat.

Užívejte si chutné osvěžení!

Podělte se se mnou: jaká zmrzlina patří k vašim nejoblíbenějším?


Původní recept: Mayvn.com.

12 komentářů:

  1. Co jsem zatím dělala zmrzliny, tak mi nejvíce chutnají ty, do kterých se přidává kokosové mléko. Tahle by mi určitě chutnala moc!

    OdpovědětVymazat
  2. To vypada dobre,citrusove zmrzky mam spise spojene s chuti spise sorbetu,nez poctive smetanove,proto by me chut limetky,smetany a jeste meho oblibeneho kokosoveho mleka asi dostala.
    Ale musim se priznat,ze nejak celkove me zmrzky nelakaji,vsechny jsou spise hodne sladke a malo poctive,tak je asi cas si udelat doma.Je paradox,ze stale vzpominam na tocene zmrzliny na nadrazi a i v stare cukrarne za dob ehm...komunisticke,doba blba,ale zmrzka,ktera se uz nedela
    O te oriskove tocene jiz jen snim a asi budu snit,byla varena a byla dokonala,nebo ta tocena smetanova jahodova,ach...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé právě ty kupované taky moc nemusím, samé ztužené tuky a další dobroty, takže si kupuju jen Häagen-Dazs, ale ten se zase prodraží, tak nejlepší řešení je, si ji udělat doma :-) Joo na točenou zmrzku mám taky dobré vzpomínky, měla jsem ji jako malá nejraději, takovou dobrou už ale v cukrárně nekoupíme :-/

      Vymazat
    2. Nene, já vím, já vím, já se zamilovala do těch točených opočenských - jsou mléčné a skvělé. Naopak nemám ráda ty smetanové - jsou těžké, je mi po tom zle a v puse, jak kdybych cucala kostku másla. Jo a HAgenky jsou první kupovaná zmrzka, kterou můžu.. ;)

      Vymazat
    3. Mně zase ty opočenské přijdou hodně syté, málokdy ji sním celou :-) Ale dobré jsou, o tom žádná!

      Vymazat
  3. No tak to je hodně lákavé. Občas nějakou zmrzlinu doma udělám a tahle vypadá skvěle:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsme nakonec zakotvili u Häagen-Dazs a nejradši máme tu s makadamskými ořechy, je dokonalá. Tu Tvoji zmrzku s kokosovým mlékem musím zkusit. Zatím jsem dělala jen jednoduchou banánovou, ale tam byl hodně pitomý postup, tak jsem si ani neuložila recept. V Tchibu teď měli letní zmrzlinovou kolekci - tvořítka, zmrzlinovač,naběračku kopečků a jiné vychytávky.

    OdpovědětVymazat
  5. Máš překrásnou holčičku!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je teda zajímavý tip na zmrzku, nevím, jestli si někdy troufnu, ale vypadá moc hezky. A holčičce vypadá, že chutná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, mohla se z ní zbláznit, moc jí zmrzliny nedávám, ale této dostala několikrát přidáno :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.