9. srpna 2013

«Recept» Nektarinkový koláč s mandlemi

Nektarinky teď v obchodech a na trzích nepřehlédnete. Jestli přemýšlíte co s nimi, určitě vyzkoušejte tento lahodný koláč. Dezert z těchto šťavnatých plodů vykouzlíte raz dva, takže ho oceníte především pokud čekáte návštěvu, plánujete piknik nebo si prostě chcete zpestřit snídani. Navíc vám po něm nebude ani těžko (tedy jestli nesníte celý koláč na posezení :-), což je pro tyto horké dny ideální :-)


Ingredience:

  • 3-4 nektarinky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky (myslím, že by to mohlo fungovat i s hladkou..)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 polévkových lžic změklého másla
  • 1/2 hrnku medu
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2 lžíce mandlové esence
  • špetka soli
  • 100g plátků mandlí
  • 2-3 polévkové lžíce třtinového cukru

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 180°C, vymažte koláčovou formu máslem a vysypte moukou.

2. Nakrájejte si nektarinky na měsíčky a dejte bokem.

3. Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo s medem a následně i vejci. 

4. Přidejte vanilkovou a mandlovou esenci, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše důkladně promíchejte.

5. Těsto nalijte do připravené formy a navrch vyskládejte pokrájené nektarinky (od středu ke kraji). 

6. Celý koláč rovnoměrně posypte mandlovými plátky a posypte cukrem.

7. Pečte cca 35 minut do lehkého zezlátnutí. 


Původní recept: Dulce-de-leche-blog.com.

12 komentářů:

  1. To se zrovna hodí! Od sousedů jsme včera dostali asi 30 broskví.. Jen nevím, jestli to s broskvemi půjde :-))))) No zkusíme a uvidíme :-) snad se nerozpadnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mělo jít, když se rozpadnou, tak se to pod těma mandlemi ztratí ;-)

      Vymazat
  2. Vypadá dobře! Taky se dnes chystám péct. Už se na to těším, přes ty horka to vůbec nešlo; -)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem teď pekla minimálně, ode dneška se má mírně ochladit, hurá :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to úžasně. Teď jsem u Čáryfučky viděla cuketovou buchtu, tak už mám do zásoby další letní tip.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuketové buchty taky můžu, jdu omrknout :-)

      Vymazat
  4. Taky jsem dostala domaci broskve,tak to zkusim namichat s nektarkama a myslis,ze esence jsou nutne??Jinak dekujem za skvete vypadajici kolac,ja peceni kolacu miluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mix s broskvemi bude určitě báječný :-) Esence jsou spíš tak pro vůni a zvýraznění chuti. Třeba bych místo nich mandle posypala vanilkovým cukrem, určitě to tomu dodá grády :-)

      Vymazat
  5. Hmm, mňamka, hned bych ochutnala :)



    http://estrella-2012.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá zajímavě, někdy to vyzkouším. Dnes jsem dělala skořicové šneky.

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, vypadá to vážně výborně:-)!
    http://glamourandbeautyforyou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.