4. září 2013

«Tip» Pracovat na rodičovské? Jde to!

Být mámou na rodičovské nemusí vždy znamenat celý den lítat jen kolem dítěte a trávit tak od rána do večera jen v dětském kolektivu na hřištích nebo v dětských koutcích. Dnešní doba nám, mámám, celkem přeje a máme neomezené možnosti, jak s naším časem na této "dovolené" naložíme. Určitě je naší psychické pohodě prospěšné si někdy zařídit hlídání a jít se někam odreagovat a nechat se sobecky rozmazlovat, nebo si s partnerem občas zajít na rande. To bych ve prospěch fungujících vztahů nařídila jako povinnost! Toto období se nabízí i jako skvělý prostor pro to začít nějaké menší podnikání. A třeba ze svého koníčka (výroby šperků, kreslení, psaní, vaření, organizování apod.) i něco vytěžit :-) 

Zdroj: wapa.pe

Slyším ty oponující hlasy, jak nestíháte, nemáte na takové nesmysly čas a nebo prostě ve svém okolí ani nikoho na hlídání nemáte. Všechno jde nějakým způsobem vyřešit a možnosti dnešní doby nám hrají do karet. Nejen, že začíná vznikat čím dál víc hlídacích služeb, jako například hlidacky.cz, které sdružují chůvy a slečny se zkušenostmi s péči o děti (a postarají se o vaše dítě za celkem lidové ceny), existují navíc i různá centra, kde vám pohlídají dítě a vy můžete nerušeně pracovat, nebo i odpočívat. A teď se držte, ono je to možné i zadarmo!

V pražské sdílené kanceláři s miniškolkou Baby Office vám dítě pohlídají, nakrmí, dají ho spát a vy zatím můžete nerušeně pracovat, vyškolit se, zajít si na masáž nebo jen tak si odpočinout u kafe. Jelikož toto centrum získalo dotaci z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, od 1. srpna tohoto roku nabízí zájemcům své služby sdílené kanceláře a miniškolky bezplatně. To všechno zní moc pěkně, co říkáte? Mě to velmi zaujalo a hned jsem to tam jela s dcerkou vyzkoušet.


Jak to tam funguje? Před svojí první návštěvou je potřeba se nejdříve registrovat a vyplnit několik formulářů, třeba i o tom, co vaše dítě rádo a nerado, aby mu ve školce bylo opravdu nejlépe. Mezitím vám zkušené vychovatelky dítě pohlídají a pokud máte zarezervované i své první coworkingové místo, můžete se jít hned věnovat práci. Pokud s sebou nemáte notebook, můžete si ho zdarma vypůjčit. A jak často sem můžete chodit? Každý může po registraci využít pracovní místo na 4 hodinový blok až 10 krát za každé pololetí v období realizace projektu (do 30. 4. 2015). Já plánuji vyčerpat všechny nabízené bloky :-)


Když jsem do tohoto coworkingového centra jela, bála jsem se jediného - že to dcerka ve školičce obrečí, přeci jenom v žádném takovém zařízení ještě nebyla. A jak to dopadlo? Sotva, co jsme přišly, dcerka se rozeběhla k ostatním dětem a hračkám a už jsem o ní neslyšela :-) Hrála si tam celou dobu a byl spíš problém jí vysvětlit, že jdeme domů :-) Prostor pro děti je velmi rozmanitý, jednak si mohou hrát v místnosti s hračkami, a nebo když je venku pěkně, jde se divočit na zahradu. My přišly, když zrovna pršelo, tak zahrádku jsme shlédly jen z okna. Bylo mi ale jasné, že i tam by dcerka byla ve svém živlu :-)


V kanceláři jsem většinu času byla sama, takže klid na práci jsem měla 100%. Uvidíme, co příště, podle rozvrhu obsazenosti se to tam začíná pěkně plnit, což je dobře, můžete si vyměnit zkušenosti i s ostatními maminkami :-) V přízemí je možné si dát i menší občerstvení a kávu.


Baby Office mimo sdílené kanceláře nabízí i příležitost se zúčastnit tématických školení nebo networkingových snídaní či se zapojit do  Cyklu přednášek „Desatero k úspěchu“. Hlídání dětí po dobu těchto seminářů je samozřejmě zajištěno.

Já jsem z tohoto projektu nadšená a můžu pomalu dcerku připravovat na opravdovou školku. 

Co vy, mámy, využily jste už podobnou sdílenou kancelář? Jestliže ne, šly byste ji vyzkoušet?

Našla jsem ještě další podobná centra, i mimopražská, omrkněte ;-)





P.S.: Pokud pracujete z domu, připomeňte si moje tipy, jak si práci zpříjemnit a zefektivnit ;-)

22 komentářů:

  1. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jde toho i se dvěma dětmi (6 a 2,5 roku) stihnout celkem dost. Se sdílenou kanceláří zkušenost nemám, kancelář mám doma, jinak pracuji na různých místech a využívám hlídání babiček pokud to jde a nově se chystám na pohovor s chůvou právě z hlidacky. cz :-) Vyšetřím čas i na blogování, koníčky, výlety s dětmi a moji školu. Výhodou práce na MD na ŽL je to, že si člověk určuje množství a tempo sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to klobouk dolů, kolik toho stíháš, to já mám živnost pozastavenou :-) Ale jak říkáš, když se chce, všechno jde :-)

      Vymazat
  2. Geniální, jdu to hned omrknout... Moc moc díky za tipy

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zni uzasne,sice je to dostupne spise ve vetsich mestech a ja s dvojcatky preci jen casu nazbyt nemam,ale i diky blogovani vim,ze cas urvat lze.Jde jen o to,kdo jak chce a ma potrebu.Dekujeme za doporuceni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsou tady ty centra v těch větších městech, ale věřím, že se služby podobného rázu rychle rozšíří i do těch menších :-) Přesně, záleží kdo má jaké ambice a podle toho se zařídí :-)

      Vymazat
    2. V Berouně (resp. Králově dvoře) např. Pohoda pro každého.

      Vymazat
  4. To je super clanek!Pujdu to urcite take vyzkouset!

    OdpovědětVymazat
  5. zajímavý článek, ty hlidacky.cz jsou opravdu za lidové ceny, to jsem vůbec neznala, ale jsem v tomhle dost konzervativní, pořád se nemůžu nějak smířit s představou, že by mé dítě měl hlídat někdo naprosto cizí, navíc můj syn je na lidi vybíravý a lidi, co mu nesednou mu působí hodně stresu.
    Ty centra jsou zajímavá, k nám to bohužel ještě nedorazilo. Práce na MD by se mi líbila, ale musela by nějaká být, je to tady trošku bída a začít sama podnikat, na to prozatím nemám odvahu. Teď to stejně není aktuální, pač druhé těhotenství mi dává dost zabrat a jsem ráda, když každou volnou chvíli využiji spíš ke spaní :-)))
    Ale abych pravdu řekla, dokážu si v klidu představit, že bych byla několik moc let na mateřské a věnovala se plně jen dětem, příjde mi to jako parádní období, spíš se pak děsím toho, že budu muset začít znova v nějaké práci a bez zkušeností a s těmi dětmi to bude trochu handicap, ale tak nějak bude. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám dcerku zatím taky nikdo cizí nehlídal, ale snad už by to zvládla :-) Kivi, Ty si každopádně užívej druhé těhotenství a pak i nové miminko, které Tě určitě plně zaměstná :-) Pak uvidíš časem, mě mateřská přijde super způsob, jak být s malou doma a ještě si k tomu třeba něco přivydělat a pak v tom třeba i pokračovat. Do práce se mi totiž taky vůbec vracet nechce ;-)

      Vymazat
  6. Jakmile jsem porodila, tak jsem se po techto centrech shanela a nakonec jsem zatim zadne nevyuzila. Male je presne 1,5 roku, ale mozna ze v zime prece jen zavitam. Ja mam stesti ze mame "praci vstricny" rezim. Vstava po pate, mezi sedmou a osmou jdeme ven a na devatou se hrne do postylky. Vstava az na obed, takze dopoledne mam klid na praci. Odpoledne zas na hodku a pul usne. A vecer po sedme mohu znovu pracovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda ta Tvoje holčička je ale velký spáč :-) Tak to máš výhodu a jestli vstáváte i takto brzo, tak toho za den stihneš opravdu spoustu :-)

      Vymazat
  7. Já osobně mohu potvrdit, že s dětmi se pracovat dá, ale chce to podporu okolí, hlavně partnera a babiček. Holkám je 1,5 roku a 3roky a já jsem rozjela v lednu své podnikání - www.mamavkurzu.cz - učím ženy pracovat s počítačem, hlavně s kancelářskými programy. Jde to, ale chce to disciplínu:)
    Babyoffice znám a mohu doporučit. Vymýšlíme i nějakou spolupráci.
    V Berouně je také v nabídce co-workingová místnost s hlídáním - nově v Pohodě pro každého. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky za komentář, Ty jsi tedy podnikavá máma :-) To s těmi kurzy je výborný nápad, tak ať se podnikání daří!

      Vymazat
  8. O Baby Office jsem slysela a taky se tam chystam. Jen to diky tobe bude o dost driv. :) Pro Erwina mam od tretiho mesice "tetu Blanku," ktera je taky registrovana pres Hlidacky - https://www.hlidacky.cz/hlidacka/272-blanka-u. Zname se dyl a proto jsem nemela pocit, ze davam Erwina nekomu cizimu. A navic to s detmi opravdu umi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teta Blanka vypadá sympaticky, taky si chci nějakou takovou najít :-)

      Vymazat
    2. Pro me je velka uleva si jednou tydne na par hodin "odpocinout." Blanka je skvela - ma mladsi sestricku, takze okoukala vychovu v praxi + byla jako au-pair v zahranici. Urcite muze jeste jedno ditko na hlidani pribrat. Kdybys mela zajem vedet o ni vic, klidne mi napis mail. Rada ji doporucim.

      Vymazat
    3. Super, promyslím a kdyžtak napíšu :-)

      Vymazat
  9. Pracovat na rodičovské určitě jde. S dobrým zázemím a pomocí babiček či tetiček to jde. Já se díky tomu mohu alespoň občas vrátit do práce a je to vždy vítaná změna pro mne i prcka.
    http://hananadovolene.blogspot.cz/2013/09/navrat-do-prace.html

    OdpovědětVymazat
  10. My zrovna babičky ani tetičky po ruce nemáme, tak jsem ráda za jakékoliv zařízení tohoto typu :-) Určitě je to dobré si občas odskočit od dětí a získat pak i trochu nadhledu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.