24. února 2012

Sýrové kuličky no. 2

Jak jsem již avizovala v mém předešlém příspěvku zde, pokusy se sýrovými kuličkami neskončily a mám pro vás připravené ještě dva recepty. Dnes vám představím jeden z nich. Inspiraci jsem načerpala na tomto blogu. V původním receptu je použita Tapioková mouka. Mně se ji však nepodařilo sehnat, tak jsem ji nahradila podobnou kukuřičnou. Kuličky v tomto podání velmi výrazně chutnají po kukuřici, dalo by se říct, že jsou to takové nachos v kuličkách :-) Sýr však příliš výrazný není, což mě trochu zklamalo, těšila jsem se hlavně na tu sýrovou chuť... Proto kuličky doporučuji doplnit nějakou salsou. Zkusit můžete guacamole, zakysanou smetanu s provensálským kořením nebo rozpůlené bochánky těsně před vložením do úst natřete bylinkovým máslem. Podávejte nejlépe čerstvě rozpečené a teplé. Myslím, že by byly vhodné i jako příloha, třeba ke šťavnatému steaku ;-)

Ingredience:

1 a 1/2 hrnku kukuřičné mouky
1 a 1/2 hrnku rýžové mouky
4 vajíčka
1 hrnek vody
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 a 1/2 lžičky soli
1 hrnek čerstvě nastrouhaného Parmezánu

Postup:

Nejprve si rozehřejte troubu na 180°C. Vezměte si střední hrnec, ve kterém smíchejte vodu, olej a sůl. Dejte vařit a až tekutá směs začne bublat a prskat, vypněte sporák a přidejte obě mouky. Opatrně promíchejte (nejlépe ručně, ale pozor, abyste se neopařili!). Následně přidejte vajíčka a  nastrouhaný sýr. Zpracujete těsto (bude velmi lepivé) a začněte válet kuličky, které můžete dávat rovnou na pečícím papírem vyložený plech. Mně to vyšlo na 1,5 plechu, takže si raději nachystejte dva. Až budete mít kuličky vytvořené, dejte je na plechu péct do trouby na cca 25-30 min. Neměly by být úplně tvrdé, ale takové vláčnější. Nechte trošku vychladnout, aby nebyly příliš horké, a za cca 10 min. můžete servírovat. Nebo po vychladnutí zamrazte a nechte na jinou vhodnou příležitost ;-)

Tak mě napadá, jaká je vaše nejoblíbenější příloha? Nebo si žádnou nedáváte?

2 komentáře:

  1. vypadá to báječně. Já miluju brambory a cokoliv z brambor.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tip! Já mám také ráda brambory a to na všechny způsoby!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.