20. dubna 2013

«Recept» Lehký jogurtový jablečný koláč

Pro někoho jablková sezóna už skončila, pro mě začala. Po návratu domů tu na nás tyto sladké plody čekaly uskladněné ještě od podzimu. Pravda, šťavnaté už moc nebyly, ale chutné stále ano. Co tedy s nimi? Jablečný štrůdl mě příliš nebaví a chtěla jsem spíše něco odlehčeného a zdravého na snídaně. Tento jogurtový jablečný koláč nejenže báječně chutná, ale zároveň je krásně vláčný, voňavý a nebude vám po něm těžko.


Ingredience:

Těsto
1/2 hrnku rozpuštěného másla
3/4 třtinového cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1a1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3/4 hrnku bílého jogurtu

Horní jablečná část
2 větší jablka nakrájená na plátky (mohou být i oloupaná, ale nemusí)
2 polévkové lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
3 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

Nakrájejte si jablíčka na plátky a dejte rozehřát troubu na 180°C. Dortovou formu si vystelte pečícím papírem nebo ji vymastěte. Našlehejte cukr a máslem do krémové konzistence, přidejte vejce a vanilkovou esenci. Opět důkladně promíchejte. Ve druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Následně tyto suché ingredience přidejte k těm "mokrým", tzn. k rozšlehanému cukru s máslem. Na závěr přidejte jogurt a opatrně celou hmotu promíchejte. Pak ji přendejte do nachystané formy na koláč a uhlaďte. Na těsto ve formě můžete začít skládat nakrájená jablka, ideálně když budete postupovat od středu (tuto estetickou část ještě musím doladit :-). V malé misce nebo hrnku si smíchejte cukr se skořicí a tím rovnoměrně posypte jablka na koláči. Na konec celý dort přelijte rozpuštěným máslem. Pečte cca 45 minut, aby těsto neulpívalo na špejli. Podávejte teplé se zmrzlinou, vychladlé se šlehačkou nebo jen tak :-)


Původní recept: ccrecipe.com.

Pokud dychtíte ještě po dalších jablečných receptech, zkuste se na inspiraci podívat sem.
Co vy, pečete doma ještě jablečné dobroty?

Tento příspěvek najdete i na mých nových stránkách: 

MAMOU-STYLOVE.CZ

kde najdete mnohem více receptů a všechny moje nové články.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.