20. září 2013

«Recept» Květákovo-pórková polévka

Venku se nám ochlazuje a tak je čas na polévky. Ty mě vždycky nejlépe zahřejí. Takže místo salátů, které si dělávám na večeři v létě, začínám vařit husté zeleninové polévky. Jsou i skvělou variantou na dětskou večeři, stačí je třeba ještě doplnit kouskem sýru a pečivem, aby dobře nasytily. 

Tato polévka pouze z pěti ingrediencí je nejenže naprosto blesková, ale i chutná a výživná. Květák i pórek obsahují pro naše tělo spoustu prospěšných látek, které nám posílí imunitu a pomůžou tělu se obrnit proti bacilům, kterými se to teď začíná všude hemžit.

Ingredience:
  • 1 květák
  • 1 pórek
  • čerstvá petržel 
  • vývar nebo 1 kostka zeleninového bujónu bez glutamátu (seženete třeba v DM nebo v Albertu v sekci bio potraviny)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • podle chuti sůl a pepř


Postup:

1.  Otrhejte omytý květák na růžičky a ty pak ještě nakrájejte na menší kousky.

2. Zároveň si nachystejte i pórek a nakrájejte jej na tenká kolečka.

3. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm asi 3 minuty pórek.

4. Do hrnce přidejte nakrájený květák a zalijte vývarem (nebo vodou), tak aby byly všechny jeho růžičky ponořené. Přiveďte k varu a do vody hoďte 1 kostku bujónu (když vaříte z vývaru, toto přeskočte).

5. Vařte na mírném plameni pod pokličkou cca 10 minut, dokud květák nebude měkký.

6. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte na jemnou konzistenci.

7. Podle chuti můžete dosolit nebo opepřit.

8. Hotovo. Polévka je krásně hustá, takže není potřeba do ní přidávat ani žádnou jíšku. Kdo má rád krémové polévky ji samozřejmě může ještě vylepšit smetanou.

9. Podávejte s čerstvě nakrájenou petrželkou.


Původní recept: Thehealthychef.com.

1 komentář:

  1. Taky už jsem nastavena na polévkovou sezonu. Zajímavý recept:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.